Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

​SVEČANO U BIJELjINI ZA BADNjE VEČE



Prazničnom večernjom službom u crkvi Svetog Đorđa koju je služio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa brojnim sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, tradicionalnom litijom gradskim ulicama i nalaganjem badnjaka u prisustvu brojnih vjernika, u Bijeljini je svečano proslavljeno Badnje veče i tako najavljen dan Hristovog rođenja.

Njegovo Preosveštensvo Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz čestitke povodom nastupajućeg Božića, pojasnio je šta u našem narodu znači badnjak i kako ljudi dočekuju taj dan.

- Badnjak je nešto što okuplja čitavu porodicu, to je Badnji dan. To je pred Božić i Božić, to je dan kada se okuplja porodica, kada su svi u porodici zajedno i izmireni, kada su priložili taj badnjak u svoju peć, šporet, kamin, tamo gde greju i da se ustvari simvolički podsetimo svi one Vitlejemske pećine gde se rodio Gospod Isus Hristos i gde je bilo i hladno i toplo i gde je trebalo sve zagrejati. Gospod je samim svojim prisustvom zagrejao tu pećinu i ona je kao naše srce gde Hristos obitava. Zato je Badnji dan nekako narodni dan, običaja puno u svakom delu naše zemlje, različitih, ali svi se stapaju u jedno, a to je da svi govore: HRISTOS SE RODI - VAISTINU SE RODI! pozdravljaju se Božićnim pozdravom, to je temelj - istakao je vladika Fotije.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović poželio je sugrađanima zdravlje, sreću i blagostanje.

- Neka nas bude sve više i više i da nam ovaj plamen koji ćemo naložiti, ozari dušu i sve one koji uživaju u blagodeti naših hrišćanskih praznika. Na ovo Badnje veče poručujemo da svi zajedno treba da gradimo naš grad Bijeljinu i Republiku Srpsku putem onih vrlina koje su su satkane u deset Božijih zapovijesti, posebno u zapovijesti da ljubimo bližnjeg svog kao samog sebe - poručio je Petrović.

Nakon osveštanja, badnjak je upalio trinaestogodišnji polaznik Vuk Stanišić, učenik Osnovne škole „Meša Selimović“ u Janji.