Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Info-sesija „Dekarbonizacija stambenog sektora“ u Gradskoj upravi



Bijeljina je danas bila dio projekta koji u 36 opština i gradova u BiH provode stručnjaci Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), s ciljem da lokalne samouprave budu osposobljene da upravljaju procesima i investicijama koje vode ka smanjenju emisije štetnih gasova i boljoj upotrebi energije i energenata.

Na današnjoj info-sesiji je istaknuto da stambene jedinice u BiH troše tri puta više energije nego što je to slučaj u zemljama Evrope koje imaju slične klimatske karakteristike, te da su 36 opština i gradova BiH potpisnici SEKAP-a, odnosno Akcionog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje energetskim promjenama.

Cilj SEKAP-a, prema riječima preddtavnika UNDP, jeste da lokalne zajednice dobiju tehničku pomoć kako bi do 2030. godine emisija štetnih gasova bila manja za 40 odsto.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić pojasnio je da je cilj ove info-sesije, predstavljanje studije energetske efikasnosti grada Bijeljina i nastavak pokušaja da bude riješen dugogodišnji problem zagađenja vazduha.

- Ova studija treba da mapira situaciju, da analizom pokaže koje su to dugoročne finansijske potrebe, kako bismo riješili pitanje energetske efikasnosti. Tu nije riječ samo o zagađenju vazduha, nego i o izolaciji objekata, promjeni fasada, stolarije... Sve to je bilo usvojeno u Odluci o finansijskim mehanizmima energetske efikasnosti u februaru 2023. godine, na osnovu koje je Grad raspisao dva javna poziva – za sufinansiranje zamjene kotlova na ugalj i druga fosilna goriva toplotnim pumpama, kako za individualna domaćinstva, tako i za zajednice etažnih vlasnika - rekao je Ostojić i dodao da Grad planira i u narednoj godini da raspiiše istovjetan Javni poziv kako bi rad na povećanju energetske efikasnosti i smanjenju zagađenja bio kontinuiran. Ove godine je 19 aplikanata ispunilo uslove za sufinansiranje mjera energetske efikasnosti, na šta je utrošeno 150.000 konvertibilnih maraka, a Grad planira da u budućnosti povećava iznose za ovu namjenu.

- UNDP je zajedno sa nama razvijao ove mehanizme, pa je današnja sesija u stvari nastavak jedne kompleksne aktivnosti. Oni su obećali da će naredne godine pokušati da nam pomognu u sufinansiranju, direktno ili posredstvom partnera, ali Gradska uprava će već u februaru ili martu raspisati novi javni poziv kada je riječ o energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja - najavio je Ostojić.

Projekat „Dekarbonizacija stambenog sektora“ finansira Kraljevina Švedska.