Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dan „malih divova“ - 17. novembar



Danas su službenice šalter-sala i prijemne kancelarije Gradske uprave Grada Bijeljina, koje neposredno sarađuju sa građanima, nosile ljubičastu boju u znak podrške prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.

Dan prijevremeno rođene djece u svijetu se obilježava od 2009. godine u svrhu podizanja svijesti i skretanja pažnje društva na ozbiljne probleme prijevremeno rođenih beba, ali i njihovih roditelja. Prijevremeno rođena djeca nazivaju se i „malim divovima“ zbog svoje, često vrlo male, tjelesne mase na rođenju, ali i zbog divovske snage koju pokazuju u svom oporavku i odrastanju. Prijevremeno rođena djeca su osjetljivija i u većem riziku od brojnih oboljenja i poteškoća, nego djeca rođena „u terminu“ i zbog toga im je potrebna pojačana njega i pažnja. U prvim danima njihovog života na ovom svijetu pred njima su ozbiljni izazovi i borba za opstanak, ali ni borba njihovih roditelja nije laka. Roditeljstvo, koje je samo po sebi veliki izazov, u slučaju prijevremenog porođaja sa sobom nosi dodatni strah, neizvjesnost i iščekivanje, a roditelji "malih divova" imaju divovska srca noseći ovo veliko breme. Zbog toga ovoj djeci i njihovim roditeljima treba sva dostupna podrška društva, kako fizička tako i emocionalna, ali i finansijska.

- Ljubičasta boja, koja simbolizuje osjetljivost i izuzetnost, postala je zaštitni znak prijevremeno rođene djece u svijetu, a naše službenice ponosno su je danas istakle na svojim uniformama, pružajući nesebičnu podršku svim „malim divovima“ i njihovim roditeljima, kako bi znali da u svojoj borbi nisu sami - rekla je Dragana Koprivica iz Odjeljenja za opštu upravu.

Obilježavanje ovog Dana podržalo je i gradsko Odjeljenje društvenih djelatnosti, koje po prirodi svog posla, svakodnevno sarađuje sa roditeljima i pomaže im u ostvarivanju njihovih i prava njihove djece, pa je, kao takvo, najbolje upoznato sa izazovima na koje roditelji djece svih uzrasta svakodnevno nailaze.