Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

DAN OSLOBOĐENjA KAO ISTINSKI DAN GRADA BIJELjINA



Bijeljina je danas obilježila uspomenu na dan kada je slavna Druga srpska armija, pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, slobodu donijela i u ovaj grad.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić istakao je da je današnji dan možda i najznačajniji datum u istoriji Grada.

- Prije 105 godina srpska vojska je, nakon nadljudskih podviga i proboja Solunskog fronta, konačno stigla i u naš grad. Nakon vijekovnog robovanja, pod turskom i astro-ugarskom carevinom, konačno je u našu Semberiju došla sloboda. Ovaj dan treba obilježavati kao što je obilježavan u periodu između dva svjetska rata, veličajući hrabrost stotina hiljada srpskih vojnika koji su svoje živote položili za odbranu srpske zemlje. Svi mi njima dugujemo neizmjernu zahvalnost - rekao je Ostojić.

Branislav Tomić iz udruženja „Kraljevina Srbija“ podsjetio je da je između dva svjetska rata, ovaj dan je obilježavan kao Dan grada.

- O njegovoj važnosti svjedoči i činjenica da je početkom aprilske okupacije Bijeljine, na početku drugog svjetskog rata, jedan od prvih poteza okupatora bio rušenje spomenika kralju Petru Prvom Oslobodiocu, na koji danas polažemo vijence, kao i zabrana proslavljanja Dana grada. Spomenik je obnovljen, ali 10. novembar još uvijek nije ponovo ustanovljen kao dan Grada - zaključio je Tomić izrazivši nadu da će se dan Grada u najskorijoj budućnosti ponovo proslavljati na ovaj veliki dan.

Parastos kralju Petru i junacima oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918. služili su sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske, a za prigodan kulturno-umjetnički program bili su zaduženi Hor "Srbadija" i Gradsko pozorište "Semberija". Kratak istorijski čas o danima koji su preokrenuli tok istorije na Balkanu održala je učenica Gimnazije "Filip Višnjić" Anđela Garić.