Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

TRADICIJA SE NASTAVLjA - ODRŽAN JE MITROVDANSKI VAŠAR


 
Agro-tržni centar „Knez Ivo od Semberije“ i ove godine je bio prostor na kojem su se okupili poštovaoci tradicije, dobrog ukusa, kupusa i fijakera. U saradnji sa Turističkom organizacijom Bijeljina, A.D. Grad je organizovalo Mitrovdanski vašar. Pokrovitelj ove manifestacije je bila Gradska uprava, a čast da otvori ovogodišnji vašar pripala je gradonačelniku Ljubiši Petroviću koji je tom prilikom istakao da će Grad nastaviti da podržava sve one događaje i sva okupljanja koja imaju za cilj da sačuvaju običaje i tradiciju, jer se na taj način čuva ono po čemu je Semberija prepoznatljiva u Srpskoj i šire.
 
Od ranog jutra, ljubitelji kupusa i majstori u pripremanju tzv. „svadbarskog kupusa“ pokazivali su svoje kulinarsko umijeće u borbi za prvo mjesto u spremanju ovog specijaliteta srpske kuhinje na takmičenju pod nazivom „Kupusijada“.
 
Istovremeno, u zatvorenom dijelu kompeksa Agro-tržnog centra, bogat kulturno-umjetnički program u izvođenju najmlađih sugrađana pratio je otvaranje vašara. Na istoj lokaciji je organizovana i prodajna izložba proizvoda iz  domaće radinosti, starih zanata, voća, povrća, cvijeća, a nije izostala ni izložba domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
 
Događaj koji, po tradiciji, privlači najviše pažnje jeste „Fijakerijada“. Fijakeri su prodefilovali gradom krećući se od Agro-tržnog centra do zgrade Gradske uprave, gdje su građani imali priliku da razgovaraju sa uzgajivačima konja koji se svake godine potrude da njihove kočije budu što interesantnije ukrašene. Konji i fijakeri su najviše obradovali brojne mališane koji su ih nestrpljivo čekali na Trgu.