Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

I VIŠI PRIVREDNI SUD ODBIO ŽALBU „BUK-PROMET"



Presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci od 09.08.2023. godine odbijena je žalba tužioca „Buk-promet“ d.o.o. Bijeljina, čime je potvrđena presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 14.06.2023. godine koji je u cjelosti odbio tužbeni zahtjev tužioca „Buk-promet“ d.o.o. Bijeljina kojim je tužilac tražio da se tuženi Grad Bijeljina obaveže da mu, na ime sticanja bez osnova, isplati iznos od 320.323,65 KM, kao i 73.656,50 KM na ime naknade štete, sa zakonskom zateznom kamatom od podnošenja tužbe pa do konačne isplate. 

Spor se odnosio na aktiviranje bankarske garancije od strane Grada Bijeljina u iznosu od 320.323,65 KM u skladu sa članom 17. Ugovora o izvođenju radova o izgradnji nove Autobuske stanice od 25.06.2020. godine, a zbog neurednog izvršenja ugovornih obaveza od strane izvođača radova „Buk-promet“.  

U obrazloženju presude Višeg privrednog suda u Banjaluci, između ostalog, navedeno je da je pravilan zaključak prvostepenog suda da aktiviranje bankarske garancije nije učinjeno bez osnova, kao i da „Buk-promet“ nije dokazao osnovanost ni drugog dijela tužbenog zahtjeva koji se odnosio na potraživanje štete u vidu izgubljene dobiti, zbog čega je žalba u cjelosti odbijena.  

Time je potvrđeno da je bilo zakonito postupanje Grada Bijeljina kada je, u skladu sa Ugovorom o izvođenju radova, aktivirana bankarska garancija za uredno izvršenje ugovora u visini od 10% od vrijednosti ugovora. 

Nakon što je izgubio sudski spor, „Buk-promet“ je u obavezi da Gradu Bijeljina nadoknadi troškove postupka u iznosu od 7.500,00 KM.