Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Građani Bijeljine rekli NE smeću iz Brčkog



Kao što je najavio, gradonačelnik Ljubiša Petrović, predvodio je danas protestno okupljanje i šetnju od centra grada do sjedišta preduzeća „Eko-dep“ kako bi se, zajedno sa građanima, još jednom javno usprotivio ideji ovog preduzeća da odlaže otpad iz Brčko Distrikta na deponiju u Bijeljini.
Bilo je ovo i okupljanje kojim je izraženo nezadovoljstvo građana koji godinama unazad, posebno u toku ljetnih mjeseci, muku muče sa neprijatnim mirisom koji dolazi sa deponije i dopire do svih dijelova grada.

Obraćajući se mnogobrojnim građanima, Petrović je još jednom ponovio da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi bio spriječen dovoz smeća iz Brčkog, jer je Bijeljina, nažalost, decenijama unazad, suočena sa ekološkom katastrofom na koju je prethodno gradsko rukovodstvo bilo imuno.
- Naš zajednički cilj je da natjeramo rukovodstvo „Eko-depa“ da odustane od potpisivanja sramnog ugovora koji bi dozvolio dovoz smeća iz Brčkog na deponiju u našem gradu - kazao je Gradonačelnik i dodao da je drugi cilj današnjeg skupa podrška ideji izmiještanja deponije sa sadašnje lokacije.
On je istakao da je u 21. vijeku nezamislivo da deponija postoji u urbanom dijelu grada, ali da to u Bijeljini jeste slučaj, te da današnje okupljanje nije vid političke borbe, već naprotiv - predstavlja borbu svih građana za bolju budućnost i čist, odnosno zdrav vazduh.
- Ako bi se rukovodstvo „Eko-depa“ drznulo da potpiše ugovor kojim bi bilo omogućeno dovoženje smeća iz Brčkog, želim da poručim svima da ćemo svojim tijelima to spriječiti. Naša je sveta dužnost da putem ekološke borbe, kažemo jasno NE dovozu smeća iz Brčkog - poručio je Petrović.

Gradonačelnik se osvrnuo i na period u kojem je osnovano preduzeće „Eko-dep“ i podsjetio da su tadašnji osnivači bili opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Teočak i Čelić, koji su se kreditno zadužili u iznosu od 6.000.000 KM. Ovaj kredit, nažalost, danas vraća narod, jer je Grad garant kredita koji ovo preduzeće ne servisira.
Govoreći o negativnim posljedicama udisanja vazduha čiji kvalitet nije zadovoljavajući, Gradonačelnik je istakao da je zbog toga naša moralna obaveza da se borimo za čist vazduh, jer samo tako stvaramo ugodno okruženje za život kako današnjim, tako i budućim generacijama. Pojašnjavajući ideju izmiještanja deponije sa postojećeg lokaliteta, Petrović je rekao da će biti poštovana riječ stručnjaka, a ne politike, kako je to bilo u slučaju postojeće deponije na obodu grada koji se neprestano širi.