Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počeo drugi „Baro drom“ - festival romske kulture i tradicije



U Bijeljini je sinoć otvoren dvodnevni festival „Baro drom“ koji promoviše i čuva romsku kulturu, jezik i običaje. Drugi po redu „Baro drom“ je organizovalo Udruženje građana „Otaharin“. Prve večeri festivala na programu festivala bili su defile djece u romskim narodnim nošnjama, splet romskih igara i pjesama u izvođenju SKUD-a „Semberija“ i pjesme Ivana Kurtića.

Čast da otvori Festival pripala je gradonačelniku Ljubiši Petroviću koji je tom prilikom rekao da će Grad učiniti sve da ova manifestacija preraste u tradiciju. On je napomenuo da naša lokalna zajednica ulaže znatne napore da poboljša kvalitet života Roma, te istakao da je ponosan na brojne projekte u čijoj realizaciji nije izostala ni pomoć međunarodnih partnera - Organizacije „Karitas“ i Savjeta Evrope. Tu se prije svega misli na aktivnosti čiji je cilj izgradnja prihvatilišta u Bijeljini.

- Želimo da djeca budu sklonjena sa ulice, da imaju krov nad glavom i da ne budu izložena prosjačenju - rekao je Gradonačelnik i dodao da je Direkcija za razvoj i izgradnju Grada izradila projektno-tehničku dokumentaciju, da je raspisana javna nabavka, a da učešće Grada Bijeljina u cjelokupnom projektu podrazumijeva izdvajanje 100.000 KM, dok „Karitas“ učestvuje sa 30.000 KM.

Po riječima gradonačelnika Petrovića, dokaz da Bijeljina aktivno radi na očuvanju romske kulture i tradicije je i činjenica da je ova lokalna zajednica jedna od ukupno pet lokalnih zajednica u BiH koja ima info-table sa natpisima na jezicima nacionalnih manjina. To govori da Bijeljina poštuje raznolikost kulture, običaja i tradicija kojom može da se pohvali.

Ističući važnost obrazovanja za sve građane, gradonačelnik Petrović je rekao da se Grad trudi da podrži obrazovanje djece iz romskih porodica, kao i zapošljavanje sugrađana romske nacionalnosti.

- Zajedno sa privrednicima sa područja Grada, u odnosu „pedeset-pedeset“, Grad je izdvojio značajna budžetska sredstva, kako bi, za početak 25 sugrađana, koji se izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalne manjine, bilo u prilici da stiče radno iskustvo, tj. dođe do zaposlenja, a sve u skladu sa stručnom spremom - pojasnio je Gradonačelnik i  dodao da je, u proteklom periodu, putem programa stambenog zbrinjavanja, zajedno sa inostranim partnerima, zbrinut veliki broj romskih porodica sa teritorije Grada Bijeljina.

Danas, drugog dana Festivala, biće održane brojne radionice, književno veče Slađane Vulić, kao i koncert na kojem će nastupiti operska diva Nataša Tasić Knežević i poznati harmonikaš Dušan Sekulić.