Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRAD I OVE GODINE KUPUJE UDžBENIKE OSNOVCIMA



Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas je sa „Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva“ Istočno Sarajevo i Izdavačkom kućom „Nam“ potpisao ugovore o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola. Vrijednosti ova dva ugovora su 935.000, odnosno oko 17.000 KM.

- Podjela udžbenika biće organizovana krajem sljedeće sedmice. Rukovodioci škola, roditelji i učenici biće blagovremeno obaviješteni o planu, tj. rasporedu podjele udžbenika u svakoj školi pojedinačno. Gradska uprava ove godine nastavlja ono što je započeto prošle školske godine, a što će biti praksa i svih narednih, jer je ideja vodilja cijelog projekta poboljšanje učeničkog standarda, a samim tim i rasterećenje kućnih budžeta. Bijeljina je usamljeni primjer jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj koja je obezbijedila i udžbenike prema planu federalnog Ministarstva i to za učenike Osnovne škole „,Meša Selimovć“ u Janji - pojasnio je gradonačelnik Petrović.

Danas su izdati i nalozi za plaćanje, kako bi do kraja radnog dana sve banke na raspolaganju imale novac, koji će narednih dana doznačiti na račune roditelja koji su  prethodno podnijeli odgovarajući zahtjev za dodjelu sredstava za školski pribor. Za ovaj vid podrške roditeljima, Grad je izdvojio novčani iznos od 416.000 KM, tako da će ukupna vrijednost ovogodišnjih izdvajanja iz budžeta Grada za nabavku udžbenika i školskog pribora biti oko 1.500.000 KM. Istovremeno, ulaganja Grada u rekonstrukciju škola i vrtića premašuju 1.300.000 KM, a tokom avgusta i septembra biće rekonstrisano osam školskih objekata.

- Sve ovo pokazuju opredijeljenost Gradske uprave da ulaže u obrazovanje, poboljšanje standarda učenika i studentata, a dokaz za to je i stipendiranje najuspješnijih učenika i studenata. Ove godine smo odobrili i rekordan broj stipendija kojih je ukupno 193, a tu je i veliki broj nagrađenih učenika na takmičenjima u znanju u zemlji i širom svijeta. Povećan je i broj nagrađenih za doktorske disertacije i magistarske teze - dodao je gradonačelnik Petrović.

Nije izostala ni podrška Grada Bijeljina učenicima u drugim gradovima i opštinama Srpske - juče je počela distribucija korišćenih udžbenika osnovnim školama u Loparama, Zvorniku, Milićima, Vlasenici, Šekovićima, Sokocu, Berkovićima, Ljubinju i Oštroj Luci. Gradska uprava poziva i sve druge lokalne zajednice, direktore osnovnih škola i roditelje, koji imaju potrebu za korišćenim udžbenicima, da se jave Odjeljenju za društvene djelatnosti, kako bi i njihovi osnovci mogli dobiti dobro očuvane udžbenike.