Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PROSLAVA GRADSKE SLAVE SKROMNA, ALI SVEČANA


 
Dan Svetog Pantelejmona biće proslavljen svečano, ali skromno, jer je zbog vanrednih prilika u Semberiji, Gradska uprava grada Bijeljina donijela odluku da gradska slava ove godine bude obilježena bez aktivnosti koje su ranije bile neizostavni dio Pantelinskih dana, a da se sredstva planirana za obilježavanje Pantelina usmjere za rješavanje problema izazvanih afričkom kugom svinja i štete izazvane nedavnim olujnim nevremenom.

Slavske svečanosti će započeti u 9.00 časova prazničnom liturgijom u crkvi posvećenoj Svetom Pantelejmonu u Ulici Stefana Dečanskog. U isto vrijeme, u Ulici patrijarha Pavla će početi Dječija pantelinska umjetnička radionica, a okupljanje najmlađih umjetnika koji će oslikavati najznačajnije simbole Bijeljine i Semberije trajaće tokom cijelog dana - do 21.00 čas.
 
Praznično bogosluženje će biti održano i u crkvi Svetog Đorđa od 18.00 časova, dok će litija iz ove crkve krenuti pola sata kasnije - u 18.30 časova i kretaće se ulicama Svetog Save i Nikole Tesle, te preko Trga kralja Petra I Karađorđevića stići na plato ispred zgrade Gradske uprave.

Na platou će u 19.00 časova slavski kolač lomiti gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i kumovi slave - najbolji učenici generacije osnovnih i srednjih škola. Nakon toga, sve građane okupljene na Trgu očekuje posluženje koje su spremili učesnici kulinarskog nadmetanja u okviru „Pantelinske trpeze“.