Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

EKO DEP ŽELI I OTPAD IZ DISTRIKTA – GRADONAČELNIK NAJAVIO RADIKALAN OTPOR



Tema danas održane konferencije za medije gradonačelnika Ljubiše Petrovića bila je, između ostalog, i novina u poslovanju javnog preduzeća „Eko dep“ iz Bijeljine.
Gradonačelnik Petrović je tom prilikom rekao da nije nikakva novost da postoje bahati, korumpirani direktori, koje štiti Skupština grada predvođena SNSD-om i da je jedan od njih i direktor JP „Eko dep“. 

- Pored svih malverzacija za koje smo ga teretili i podnijeli krivične prijave, takvom čovjeku je palo na pamet da učestvuje u Javnom pozivu Brčko Distrikta, kako bi se otpad iz Distrikta dovozio na deponiju u Bijeljinu. Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je u tom preduzeću predstavnik Grada Gradonačelnik, a ne Skupština i zaista nećemo odustati dok sve mutne poslove u tom preduzeću ne razjasnimo do kraja. Osim pravne borbe koju protiv trenutne uprave ovog preduzeća vodimo, najavljujem i da ću sa svim građanima koji imaju problem zbog deponije, a vjerujem da je taj broj ogroman, organizovati najmasovniji protest gdje ćemo direktorima govoriti ′lopovi izađite, obogatili ste se od narodnog novca i kupili stanove a nastavljate i dalje krasti narodni novac′ pa ako smiju neka izađu i neka kažu šta su radili i šta rade. Spreman sam da budem prvi koji će stati ispred kamiona koji budu pokušali u Bijeljinu dovesti otpad iz Brčkog, a to će biti prilika i da građani pokažu koliko je njima stalo da se ovaj problem riješi. U konačnici, moramo ići ka tome da se deponija potpuno zatvori na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi, međutim dokle god na čelu imamo ovakvo rukovodstvo to neće biti moguće – oštar je bio Petrović i dodao da će javnost biti obaviještena o vremenu održavanja ovih protesta.

Petrović je podsjetio da je sav novac koji je pokraden u ovom preduzeću mogao i trebao biti uložen u Bijeljinu i učiniti je ljepšim i čistijim gradom. 
Na pitanje novinara koliko novca je Grad naplatio od investitora po osnovu naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, a koliko je utrošio upravo za uređenje, Petrović je posjetio javnost da je aktuelna skupštinska većina i taj prihod u izvjesnoj mjeri uskratila Gradu.

- Odlukom skupštinske većine ova naknada je nezakonito umanjena za 30 odsto, zbog toga je budžet grada Bijeljina pretrpio štetu od tri miliona konvertibilnih maraka. To odluka je našim građanima bila velika medvjeđa usluga a na takav tretman smo i navikli od vladajućeg režima. Još uvijek očekujemo odgovore od resornih ministarstava na projekte u vrijednosti od 42 miliona KM koje smo pred njih kandidovali. Naravno nismo očekivali da ćemo dobiti svih 42 miliona, ali ako je najveći grad Republike Srpske dobio 50 miliona za jedan tenski turnir, nije realno da drugi po veličini grad Srpske ne dobije niti jednu jedinu marku - kazao je Petrović.