Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

DIPLOMATSKA DELEGACIJA TRI ZEMLjE U BIJELjINI


 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović razgovarao je sa ambasadorima Kraljevine Holandije i Slovačke Republike Janom Valtmansom i Romanom Hlobenjom i šefom Diplomatske kancelarije Kraljevine Belgije Benjaminom Sturtevagenom koji su boravili u posjeti Bijeljini.
 
U razgovoru je ocijenjeno da postoji višegodišnja saradnja ambasada tri zemlje sa ovim dijelom BiH koja se, između ostalog, ogleda u podršci slovačkoj nacionalnoj zajednici u BiH, podršci agrarnom sektoru, a Holandija je pružila i ključnu podršku izgradnji vodovodnog i kanalizacionog sistema u Bijeljini.
 
Ambasador Holandije je naglasio da se ekonomski i društveni razvoj može osnažiti.
 
- Povećanje odgovornosti i transparentnost u radu, kao i vaša borba protiv korupcije moraju se nalaziti visoko na listi prioriteta. Mi želimo da vaša zemlja, uključujući i Republiku Srpsku, postane član Evropske Unije u budućnosti, a da bi se to dogodilo moraju biti implementirane vrlo važne reforme za kvalitet života građana. Zabrinuti smo zbog nekih koraka koje su preduzeli predstavnici vlasti u Banjaluci. Nadamo se da ćete prošlost ostaviti iza sebe i nastaviti dobru saradnju,  kako unutar vaše zemlje, tako i sa naše tri zemlje i EU u cjelini – istakao je ambasador Voltmans.
 
Gradonačelik Petrović se, u ime građana Semberije, zahvalio za sve donacije koje je Kraljevina Holandija dodijelila Bijeljini u proteklim godinama, a posebno za donacije za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Gradonačelnik je upoznao ambasadore sa razvojem ovog projekta, sa do sada izvedenim radovima i onim što Bijeljinu tek očekuje.
 
- Upoznali smo njihove ekselencije sa našom odlučnom borbom protiv kriminala i korupcije. Predočili smo im kako smo otvorili veliki broj slučajeva kada su se u brojnim javnim preduzećima, među kojima se našlo i Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ pojavili ogromni finansijski gubici i sa aktivnostima koje smo mi preduzeli kako bi svi koji su krali i otimali narodni novac i bogatili se, ugledali lice pravde i našli iza rešetaka - poručio je gradonačelnik Petrović.
 
Gradonačelnik je dodao da postoji još mnogo projekata za čiju je realizaciju Gradu potrebna podrška. Ti projekti su u prethodnom periodu upućeni nadležnim Ministarstvima i Vladi Republike Srpske, a ovaj sastanak bio je pogodan da se i o tome razgovara sa ambasadorima. Predstavnici grada Bijeljina i diplomatska delegacija tri zemlje složili su se da su na evropskom putu vrlo važni unutrašnji mir i stabilnost, saradnja i suživot. 
 
- To svakako i jeste ono na čemu aktuelna gradska vlast predano radi, ne baveći se kriminalno-koruptivnim radnjama upakovanim u lažni nacionalizam i kvazi-patriotizam - bio je jasan Petrović.