Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Smotra etnološkog filma u Muzeju Semberije

U Muzeju Semberije, 7. decembra, počinje sedma po redu Smotra etnološkog filma, u okviru koje će posjetioci moći pogledati devet dokumentaraca, na temu života različitih zajednica i kultura širom planete, materijalne i duhovne kulture, kao fenomena društvene svakodnevice.Proojekcije počinju u 18:00 časova, tradicionalno svake srijede u decembru, a ulaz je slobodan.Na ovogodišnjoj Smotri Muzej Semberije će, u saradnji sa beogradskim Etnološkim muzejom, prikazati i izbor filmova iz takmičarskog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu.Pred bijeljinskom publikom će se naći tri filma iz Srbije, po jedan film iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Francuske i Bjelorusije, kao i film rađen u koprodukciji Pakistana, SAD i Brazila. 

RASPORED EMITOVANjA:

7. decembar:

„Anplagd“  (Srbija), autor: Mladen KovačevićDvoje ljudi, posvećenih svirača na lišću, pokazuju da potreba za muzikom dovodi do istovjetnih rješenja u različitim habituelnim obrascima. Priča o jednostavnom instrumentu i njegovoj upotrebi u savremenom kulturnom kontekstu ujedno označava i antropološki diskurs o eskapizmu.

 „Plava gajeta i sivi beton“ (Crna Gora) autor: Vladimir PerovićPriča o tome kako su novo vrijeme i izmijenjeni uslovi života doveli ribolov na egzistencijalnu marginu.

14. decembar:

 „K2 i nevidljivi pješaci“ (koprodukcija Pakistan, SAD i Brazil), autor: Jara LiFilmska priča o svjevernom Pakistanu i osvajanju drugog najvišeg planinskog vrha na svijetu K2, te o statusu i sudbini lokalnih nosača koji pomažu planinarima i koji su, takođe, heroji uspona.

„Ramci negdje drugdje“ (Hrvatska), autori: Aleksej Pavlovski i Ivo KuzmanićFilm govori o tome kako su se krajem 60-ih godina prošlog vijeka, zbog gradnje hidrocentrale, iz doline rijeke Rame u slavonsku Požešku kotlinu doseljavali stanovnici potopljenih područja. Navike i mentalitet trebalo je prilagoditi novom okruženju, a ovim dokumentarcem se traži i odgovor na pitanje koliko su ti ljudi ostali Ramci,a koliko postali Slavonci.

21. decembar:

„Korijeni duše“ (Rumunija), autor: Florin AndreskuFilmski narativ kao osnova za antropološki pristup procesu i posledicama starenja: naoružan svežnjem ključeva, od kojih je svaki precizno označen, jedan stari čovjek pokušava da sačuva sjećanja na djetinjstvo provedeno u seoskoj sredini.

„Raskovnik – sveti gral među biljkama“ (Srbija), autor: Olivera PančićFilm govori o mitološkoj biljci koja, po vjerovanju lokalnog stanovništva, raste samo u istočnoj Srbiji. To je osnova na kojoj je nastao sinematički uobličen anropološki uvid u održavanje višestrukih relacionih odnosa između praktikovanja narodne medicine, magijske prakse i placebo efekta, koji u savremenom okruženju održavaju stavove o svakidašnjem i božanskom postojanju.

„Katrušnik“ (Bjelorusija), autor: Ales LapoDokumentarac o 80-godišnjem Vladimiru Zjulikovu koji održava živim drevni zanat zahvaljujući kom su brojne generacije njegovih predaka preživljavale surove zime.

28. decembar:

„Nevjesta Nila“ (Francuska), autori: Edzard Mils-Afif i Šerif El ramliOvaj film govori o dogovorenim brakovima u seoskim sredinama delte Nila.

„Popika - zaboravljena dječja igra“ (Srbija), autori: Olivera Sladojević i Vladimir KajlovićRadnja filma prikazuje stanovnike multietničkog i multikulturalnog Ivanova, sela u blizini Pančeva.