Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Semberija dobija svoje mjesto na Vikipediji

Vikimedijina zajednica Republike Srpske u saradnji sa grupom mladih entuzijasta i Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“ od 17. oktobra u Bijeljini realizuje projekat „VikiSemberija“ koji ima za cilj kvalitetnije predstavljanje prošlosti i sadašnjosti Bijeljine, odnosno, Semberije na najpopularnijoj internet-enciklopediji.

Jedan od desetak Vikimedijinih radioničara u Bijeljini, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Marjanović ističe da im je cilj da unaprijede kvaliteta sadržaja na Vikipediji koji se odnose na naš prostor:

U većini okolnih zemalja postoje slične Vikimedijine zajednice. Mi nismo htjeli da zaostajemo za okruženjem i postali smo dio globalne Vikimedijine zajednice. Pored toga, jednostranost informacija koje često pronalazimo na ovom sajtu dodatno nas je podstakla da damo svoj doprinos unapređenju ove internet-enciklopedije, prije svega podacima o Bijeljini i Semberiji – pojasnio je Marjanović, dodajući da radionice u Bijeljini i ostatku Srpske predstavljaju „GLAM projekat“, čiji cilj je saradnja između ustanova kulture i Vikimedijinih projekata radi stvaranja otvorenog i slobodnog sadržaja.

Učesnici radionica su mladi različitih profila i interesovanja i sami biraju teme koje će obrađivati, poštujući pravila i smjernice Vikipedije, a literaturu za tekstove obezbjeđuje Biblioteka.

Kao ilustraciju popularnosti i značaja Vikipedije u današnjem vremenu, Marjanović navodi podatak da na njoj danas ima 4,5 miliona tekstova i skoro 32 miliona stranica na svim svjetskim jezicima i predstavlja jednu od najpopularnijih stranica na internetu koja mjesečno privlači oko 370 miliona posjetilaca. Najčešći posjetioci Vikipedije su mladi, učenici i studenti i njima je ovaj sajt jedan od najvažnijih izvora informacija.