Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ODJELjENjE ZA POLjOPRIVREDU PREDSTAVILO NACRT POBOLjŠANOG PRAVILNIKA O PODSTICAJIMA



Gradsko Odjeljenje za poljoprivredu sačinilo je Prijedlog pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu.
Podsticaj za proizvođače pšenice od strane Grada biće zadržan i ove godine na nivou od 5 feninga po kilogramu, kao što je to bio slučaj prošle godine, nakon duže borbe za unapređenje položaja i veću podršku ovim poljoprivrednim proizvođačima. Tu su i rekordni podsticaji u stočarstvu, sa 200 KM po steonoj junici za proizvođače koji u sopstvenom gazdinstvu uzgoje do 10 junica, a takođe 200 KM po utovljenom grlu.

Uviđajući potrebni rad, trud i strpljenje koji su neophodni za kvalitetnu cvjećarsku proizvodnju, u ovogodišnjem Pravilniku po prvi put će se naći mogućnost ostvarivanja subvencije za poljoprivrednike koji se bave uzgojem cvijeća i ukrasnog bilja, kao i za nabavku opreme za bavljenje pčelarstvom.
Kao i prethodnih godina, Nacrtom Pravilnika je predviđeno da će novčane  podsticaje u poljoprivredi proizvođači ostvarivati i za: podršku organizovanom otkupu duvana (rod iz 2022. godine), organizovanom otkupu povrća i voća, pšenice za rod iz 2023. godine, podršku stočarstvu, podizanju novih zasada voća i cvijeća, plasteničkoj proizvodnji i navodnjavanju, izgradnji infrastrukture, sredstva za vanredne i nepredviđene situacije (elementarne nepogode i dr.), pomoć udruženjima, troškove kamata, podršku unapređenju poljoprivredne proizvodnje kroz edukaciju poljoprivrednih proizvođača, sertifikovanje poljoprivredne proizvodnje, sufinansiranje nabavke osnovnog stada i plastenika, kao i sufinansiranje analize zemljišta, poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i podršku osiguranju poljoprivrednih usjeva.

Nakon predstavljanja ovog prijedloga udruženjima poljoprivrednika, sljedeći korak biće javna rasprava.

- Sve konstruktivne kritike i smislene prijedloge u skladu sa potrebama proizvođača Gradska uprava će uvažiti i ugraditi u novi Pravilnik, kako bi on što potpunije zadovoljio potrebe naših poljoprivrednika i bio im od koristi, jer to i jeste njegova svrha. Uprkos evidentnoj inflanciji podsticaji resornog Ministarstva ostaju na istom novou, dok Grad Bijeljina nastoji  iz godine u godinu ove iznose povećavati  - ističe Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu.