Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

VRAĆENE FAKTURE ZA TROŠKOVE OPOZIVA



Referendum je, naravno, došao na naplatu i to na ruke onome koga su pokretači ovog političkog cirkusa neuspješno pokušali da smijene. Vrhunac je neukusa i političke drskosti to što je Predsjednik Skupštine poslao Gradonačelniku Bijeljine četiri fakture koje  se odnose na provođenje postupka opoziva, na ukupan iznos od oko 30.000 konvertibilnih maraka.

Dvije fakture su od firme „Mojić“ i odnose se na štampanje glasačkih listića u ukupnom iznosu oko 14.000 KM, faktura Pošta Srpske od preko 13.000 KM za troškove slanja preporučenih pošiljki, a faktura ''Kopitrejda“ koja glasi na iznos od oko 2.000 KM, odnosi se na uslugu iznajmljivanja računara, fotokopira, štampača i umrežavanje opreme.

Ne postoji apsolutno nikakav pravni osnov za plaćanje ovih faktura, osim možda nekog nematerijalizovanog usmenog dogovora između pokretača opoziva i navedenih preduzeća.

Naime, Stručna služba skupštine jeste Planom javnih nabavki za 2023. godinu predvidjela postupak nabavke izbornog materijala za koje je okvirni datum pokretanja postupka bio 28. februar, ali ovaj postupak nikada nije pokrenut, nikada nije provedena niti tenderska procedura, niti je zaključen bilo kakav ugovor. Usluge slanja preporučenih pošiljki i iznajmljivanja računara, fotokopira, štampača i umrežavanje opreme za potrebe održavanja referenduma, nisu bile čak ni u Planu javnih nabavki, a kamoli da je taj plan proveden propisno ili da je predmetni ugovor sklopljen.

Sve ovo ipak nije spriječilo predsjednika Skupštine da ove fakture uredno dostavi Gradskoj upravi za plaćanje. Gradska uprava funkcioniše prvenstveno na načelu transparentnosti i nedopustivo je plaćati fakture za koje ne postoji pravni osnov, pa je Gradonačelnik Ljubiša Petrović ove fakture vratio nazad Predsjedniku Skupštine na dalje postupanje.

Pozivamo Predsjednika Skupštine da iznađe način da ova potraživanja izmiri, kad je već ranije naprasno riješio da provodi taj besmisleni referendum, a da o plaćanju nije mislio na vrijeme. Vjerujemo da će prvi pravnik Bijeljine naći adekvatan i zakonit način da ovaj problem riješi, a da njime neće opterećivati Gradsku upravu, niti građane Bijeljine.

PRAVNI TIM GRADONAČELNIKA BIJELjINE