Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POTPISANI UGOVORI O FINANSIRANjU PROJEKATA UDRUŽENjA GRAĐANA ZA 2023. GODINU


Foto: Gordana Perić Živanović
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je sa predstavnicima udruženja građana, potpisao ugovore o finansiranju projekata za 2023. godinu izabranih na osnovu Javnog oglasa za finansiranje projekata udruženja građana u skladu sa Odlukom o postupku za dodjelu sredstava udruženjima građana na području Grada Bijeljina. Sredstva za projekte u iznosu od 1.000 do 7.000 konvertibilnih maraka će dobiti 59 udruženja, a za ovu namjenu iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno 173.000 KM.
 
Pojašnjavajući principe na osnovu kojih su izabrani projekti koji će biti finansirani, gradonačelnik Petrović je rekao da će biti finansirani projekti iz različitih oblasti - kulture, omladinskog organizovanja, unapređenje položaja nacionalnih manjina, sporta, podrške osobama sa invaliditetom, ekologije i drugih oblasti.
 
-  Na ovaj načim ne samo da podržavamo realizaciju projekata, nego i funkciionisanje brojnih udruženja sa područja Semberije, čije projektne aktivnosti doprinose ljepšem, srećnijem i kvalitetnijem životu u našoj lokalnoj zajednici - kazao je Petrović.
 
Jedno od udruženja kojem su odobrena sredstva u cilju realizacije različitih projekata tokom tekuće godine je i „Diabeta“ čije aktivnosti su usmjerene ka pružanju pomoći sugrađanima u borbi sa dijebetesom.
 
Ističući da je broj oboljelih od dijabetesa u stalnom porastu, Sandra Milošević iz ovog Udruženja je izrazila zahvalnost Gradonačelniku i Gradskoj upravi što su prepoznali važnost njihovih projekata koji se odnose na pomoć oboljelima ili prevenciju nastanka dijabetesa.
 
- Naše udruženje stalno apeluje na građane da vode računa o svom zdravlju, a projekat koji je dobio finansijsku podršku Grada podrazumijeva da ćemo u svim mjesnim zajednicama besplatno raditi preventivne preglede krvnog pritiska, holesterola, šećera i davati odgovarajuće savjete, a radićemo i preventivne preglede stopala i krvnih sudova. Istovremeno, za stara i nemoćna lica biće organizovane kućne posjete - naglasila je gospođa Milošević.
 
Nenad Jovanović iz Gorske službe spasavanja, istakao je da su, bez obzira što je riječ o relativno mladoj organizaciji, njeni članovi uspjeli da za kratko vrijeme postignu zapažene rezultate, od kojih se u novije vrijeme izdvojila pomoć unesrećenima poslije zemljotresa u Turskoj.
 
Među udruženjima čije su aktivnosti usmjerene ka nacionalnim manjinama na području Bijeljine je Udruženje Slovaka Semberije „Juraj Janošik“. Ovom udruženju su odobrena finansijska sredstva namijenjena upoznavanju pripadnika slovačke nacionalne manjine u Sembeeriji sa slovačkom književnošću, kao jednog od načina očuvanja njihove veze sa maticom i nacionalnom kulturom.