Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SABOROVANjEM POSVEĆENOM RAJKU NOGU, UDRUŽENjE HERCEGOVACA NA VELIKA VRATA UŠLO NA KULTURNU SCENU BIJELjINE



Organizacijom prvog javnog događaja nakon nedavnog osnivanja, Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini predstavilo se kulturnoj javnosti i najavilo ozbiljnu namjeru da igra zapaženu ulogu u društvenom životu Semberije. Za temu premijernog kulturnog saborovanja izabrano je djelo pjesnika Rajka Petrova Noga. Pred publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila prostor Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, program su izveli, govoreći stihove i izvode iz Rajkovih djela, učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ i Gimnazije „Filip Višnjić“, kao i studenti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Poseban gost bio je Đorđo Sladoje, zemljak, sabrat po peru i prijatelj Rajka Petrova Noga, koji je govorio o prijateljevanju sa Rajkom i svemu što je on ostavio srpskoj kulturi i književnosti. 

Predsjednik Udruženja Hercegovaca Spasoje Albijanić je istakao da su programom Udruženja, između ostalog, predvidjeli da budu prepoznatljivi po kulturnim aktivnostima, njegovanju tradicije dva zavičaja članova Udruženja i čuvanju kulture pamćenja na stradanja i dostignuća naših predaka.  
- Potrudili smo se da organizujemo nesvakidašnje poetsko veče na kojem su učesnici iz niza generacija - od osnovaca i srednjoškolaca, preko studenata i profesora univerziteta, do Đorđa Sladoja govorili stihove našeg velikog pjesnika. Najbolje ćemo nekoga predstaviti ako predstavimo njegova djela, a djela i zaostavština Rajka Petrova Noga su veliki - ocijenio je Albijanić. 

Profesor dr Dimitrije Ćeranić, potpredsjednik Udruženja, istakao je da se nije govorilo o pjesniku hercegovačkog zavičaja, već pjesniku svekolikog srpskog jezika, koji je itekako zadužio srpsku pjesničku riječ.
- Naš grad ima sreću da je veliko pjesničko ime Rajka Petrova Noga zasijalo na njegovom nebu i pokazalo nam put kojim treba da idemo. Naše Udruženje planira da organizuje još mnogo ovakvih i sličnih kulturnih, ali i drugih društvenih događaja i aktivnosti. Potrudićemo se da Hercegovci i Semberci i svi naši prijatelji zajedno oplemenjuju kraj u kojem živimo, da budemo ponosni na život u njemu, učinimo ga zanimljivijim, da ostajemo ovdje i ne idemo dalje, povezivaćemo naša dva zavičaja, zato što naše nebo pruža dovoljno radosti i sreće svima. Budimo ovdje, svoji na svome i imaćemo snage za sve naše zajedničke poduhvate - poručio je Ćeranić.

Pjesnik Đorđo Sladoje je ocijenio da je Nogo jedan od najznačajnijih pjesnika koje je srpska knjiženovnost iznjedrila u prethodnih pet ili šest decenija. 
- Ostavio nam je djela vrhunske vrijednosti koja mogu ući u najstrože antologije našeg pjesništva i ne samo pjesme, već i niz briljantnih eseja o drugim piscima - savremenicima i onim koje je birao za književne pretke, lirski roman koji govori o ranim jadima, a on ih je imao još od ranog djetinjstva, davši primjer kako se od nemanja može izgraditi veliko pjesničko imanje... Radujem se što sam večeras gost Udruženja Hercegovaca koji su se okupili oko jedne plemenite ideje, što je tema okupljanja djelo i život mog prijatelja i što mogu dati doprinos večerašnjoj svečanosti - naglasio je Sladoje.

​Ovom prilikom najavljen je i sljedeći događaj koje će Udruženje Hercegovaca organizovati 15. maja u Centru za kulturu - tribinu o stradanju Srba Semberije i drugih krajeva u genocidu tokom trajanja takozvane „NDH“.