Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počela akcija „April – mjesec čistoće“ - 150 novih sadnica u Ulici mučenika Romanovih



Sađenjem 150 sadnica javora i lipe u novi i popunjavanjem postojećeg drvoreda u Ulici mučenika Romanovih, zvanično je počela tradicionalna proljetna akcija „April - mjesec čistoće“.

Govoreći o planu uređenja Semberije za naredne dane, savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić je najavio da će, pored sadnje drveća, u narednim danima biti organizovan niz akcija.
- U planu je sađenje još drvoreda, čišćenje putnih pravaca, lovišta, planinarskih staza i izletišta, uređenje javnih prostora, održavanje edukativnih radionica u osnovnim školama, sportski događaji... Za ove aktivnosti imamo podršku brojnih partnera iz javnih preduzeća i nevladinih organizacija, ali i donatora koji su svom gradu poklonili sadnice. Sve je zamišljeno kao veliko proljetno spremanje Semberije, pa pozivamo sugrađane da se uključe u ove aktivnosti, a društveno-odgovorna preduzeća da doniraju sadnice, kako bismo naš grad i sela dodatno ozelenili - rekao je Ostojić, dodajući da će ove godine biti zasađen rekordan broj sadnica u okviru aprilske akcije.

Udruženje „Eko-zeleni Drina – Janja“ godinama sadi drvorede u Janji, a potpredsjednik Udruženja Elvir Ibrišimović je istakao da su njihove akcije iz godine u godinu sve uspješnije, zbog saradnje sa mještanima, ali i sa Gradskom upravom i sličnim udruženjima.
- U prethodnih dvadesetak godina broj stabala na području regije Bijeljina značajno je umanjen zbog nelegalne sječe, ali to je problem koji je izražen na svim područjima u okruženju. Akcije poput današnje pomažu očuvanju životne sredine, ali daju doprinos i u estetskom smislu. Istovremeno, stvaraju se potencijali za razvoj turizma na ovim prostorima i jasno je zašto je važnost ovog poduhvata višestruka - kazao je Ibrišimović, dodajući da je u prtethodne dvije protekle godine Udruženje „Eko-zeleni“ oborilo rekord po broju zasađenih sadnica u svojoj mjesnoj zajednici u cijeloj BiH.

Radi bolje koordinacije aktivnosti, Gradska uprava poziva građane koji žele da učestvuju u proljetnom spremanju Semberije da se jave u gradsko Odjeljenje komunalne policije na broj telefona 055 211 355, a društveno odgovorna preduzeća koja žele da doniraju sadnice ili da na drugi način dorinesu ozelenjavanju, da se jave u gradsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine na brojeve telefona 055 233 174 i 055 233 178.