Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dan osoba sa autizmom: Mi možemo sve!



Drugu godinu za redom, u Bijeljini je obilježen Međunarodni dan djece sa autizmom. Manifestacija „I moj pogled na svijet jednako je lijep“ privukla je brojne mališane koji su bili njeni učesnici, ali i publiku koja je popunila salu Centra za kulturu do posljednjeg mjesta.

Ove godine učesnici su bila djeca iz vrtića „Vini Pu“, dnevni centri koji se staraju o djeci sa poteškoćama u razvoju i riziku, posebno odjeljenje Osnovne škole Vuk Karadžić“, Baletski studio „Olena“ i hor „Srbadija“.

Čestitajući na organizaciji, gradonačelnik Ljubiša Petrović je izrazio veliku zahvalnost psiholozima, logopedima i svima ostalima koji su dali svoj doprinos da se ovaj događaj održi i ove godine.
- Stručnjaci koji su učestvovali u organizaciji pokazali su veliku predanost i stručnost u radu. Važno je različitost prepoznati i preokrenuti ih u prednosti koje društvo ne smije zanemariti - naveo je gradonačelnik Petrović i dodao da Grad Bijeljina ostaje opredijeljen da i dalje bude moralna i materijalna podrška odgovarajućim centrima u našem gradu specijalizovanim da odgovore na potrebe djece sa poteškoćama u razvoju.

Među organizatorima bila je i stručnjak u ovoj oblasti Ivana Boroja, koja je istakla je da je ova manifestacija korak ka tome da djeca sa autizmom, kao i odrasli, konačno dobiju svoje mjesto u društvu.

 - S tim ciljem smo organizatori ove manifestacije po drugi put u našem gradu. Djeca sa autizmom su na margini društva i zapostavljeni, često izopšteni i sa predstava koje organizuju vrtići i škole, sa ekskurzija i tako dalje, a moramo da znamo da djeca sa autizmom imaju iste potrebe kao sva ostala djeca urednog razvoja - potrebu za prihvatanjem, za druženjem, za ljubavlju i za srećom kako ne bi trpili emotivnu bol, a i roditelji zaslužuju da vide svoju djecu rame uz rame sa ostalom djecom - kazala je Boroja.
On je naglasila da podizanje svijesti o ovim problemima nije lak posao, te da je potrebno da se uključi cijela lokalna zajednica, odnosno cijelo društvo i da konačno svi shvate da su to djeca koja mogu sve.

Logoped Jelena Tešić je pojasnila da su se odlučili za ovaj vid obilježavanja dana posvećenog djeci sa autizmom,  jer je to vrlo značajno za djecu kao i za njihove roditelje i za cijelu lokalnu zajednicu.

- Željeli smo da uključimo što veći broj osoba sa autizmom, ali i sa bilo kojim drugim teškoćama u ravoju, kao i njihove roditelje. S obzirom na to da smo prošle godine imali pozitivnu povratnu reakciju građana, odlučili smo se da i ove godine ponovo pripremimo djecu za ovu manifestaciju - objasnila je Jelena Tešić.
 
Logoped Melita Marković je istakla da je ovakvi i slični događaji potrebni ovom gradu, kao i drugi vidovi podrške, jer su mnoga djeca prvi put izašla na binu, prvi put se osjetila prihvaćeno, a njihovi sugrađani su imali priliku da vide šta sve ova naša djeca mogu.

Osvrćući se na odnos roditelja prema logopedima, Marković je rekla da je situacija sada bolja i da je sada, zapravo lakše, jer su roditelji prema ovim stručnjacima otvoreniji.

- Nažalost, sve je veći broj djece sa složenim problemima, te je pomoć stručnjaka iz ove oblasti prijeko potrebna. Od velikog značaja je i to što roditelji sve više međusobno razmjenjuju informacije. Mislim da je tome doprinijela i dostupnost podataka putem interneta, najviše društvenih mreža - pojasnila je Melita Marković.