Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRAD BIJELjINA DOMAĆIN FESTIVALA KLASIČNE MUZIKE




Grad Bijeljina biće domaćin trodnevnog muzičkog festivala koji će biti održan od 28. do 30. januara u Centru za kuluru „Semberija“. 
Savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je da je Gradska uprava počastvovana što ima priliku i zadovoljstvo da, zajedno sa Udruženjem  „Muzika Arto“ organizuje festival klasične muzike u Bijeljini, na kojem će, između ostalih, nastupiti i mladi pijanista Novak Trifković, koji je pravo osvježenje na kulturnoj i muzičkoj sceni Bijeljine.

- Ovo će biti jako lijepa prilika da bijeljinska publika posluša orkestar „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“  koji će svirati zajedno sa našim Novakom, te pozivamo sve građane da nam se pridruže na otvaranju ovog festivala. Gradska Uprava se nada da će ovaj festival postati tradicija po kojoj će Bijeljina postati prepoznatljiva i na kojoj će moći da predstavi svoje mlade talente kao i rad profesora naše Muzičke škole - rekao je Ostojić.

Vrijeme održavanja festivala je odabrano simbolično u mjesecu kada se slave lik i djelo našeg prosvetitelja, Svetog Save, koji je bio jedan od prvih Srba koji je počeo da baštini srpsku kulturu, stoga Gradska uprava smatra da kulturu treba njegovati kontinuirano i da ovakva ulaganja nikad nisu prevelika.

- U vrijeme osjetne hiperprodukcije muzičkih takmičenja koja se mogu loše odraziti na umjetnike, mi smo, u saradnji sa Gradskom upravom i novoosnovanim Udruženjem muzičara „Muzika Arto“, osmislili trodnevni muzički festival koji će, prije svega, biti edukativnog karaktera. Đaci osnovne i srednje škole,  akademci, profesori i građani će imati priliku da, od eminentnih stručnjaka i pedagoga, čuju mnogobrojna stručna predavanja, a za djecu će biti organizovane dječije radionice. Poslednjeg dana manifestacije biće upriličen i koncert na kome će polaznici majstorskih radionica imati priliku da svirajući i pjevajući pokažu sve što su na ovim radionicama naučili i unaprijedili svoja dotadašnja znanja - rekla je magistar Aleksandra Radosavljević, profesor klavira u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini, i dodala da sve ovo ne bi bilo moguće da gradonačelnik, dr Ljubiša Petrović, nije prepoznao želju i entuzijazam lokalnih umjetnika da Bijeljina postane centar kulturnih dešavanja i da nije prepoznao vanserijski talenat učenika četvrtog razreda muzičke škole Novaka Trifkovića.

Trifković će sa orkestrom iz Banjaluke na otvaranju festivala, 28. januara 2023. godine od 20.00 časova svirati Mocartov klavirski koncert u A-duru, kao i djela Mocarta, Mendelsona, Holsta, Britena i Bartoka. 

Ulaz na koncert je besplatan, a ovaj događaj imaće i humanitarni karakter – sva prikupljena sredstva biće usmjerena za liječenje osmogodišnje Anastasije Lakić, iz Bijeljine, koja boluje od akutne limfoblastične leukemije visokog rizika.