Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SAOPŠTENjE GRADSKOG ODJELjENjA ZA BORAČKO-INVALIDSKU I CIVILNU ZAŠTITU



Usljed obilnih padavina tokom prethodnih dana, gradsko Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu je organizovalo redovne obilaske terena i uvelo 24-časovna dežurstva, kao što je to bila praksa prilikom poplava 2010. i 2014. godine, a strukture gradske Civilne zaštite raspolažu sa dovoljno materijalno-tehničkih sredstava, za slučaj da se ukažu potrebna stanovništvu.

Broj telefona Civilne zaštite je uvijek isti - 055 233 190 ili 055 204 727.

U kriznim situacijama svako treba da preuzme jedan dio tereta na sebe. Svakako da predsjednik mjesne zajednice ne može graditi nasipe niti propuste, ali dočekati poplavu na pragu svog doma, a nemati uvid u demografske karakteristike svoje mjesne zajednice, starosnu i zdravstvenu strukturu, već čekati da dođe neko iz Civilne zaštite i preduzme sve mjere je zaista degutantno. Umjesto poziranja pred kamerama, korisnije bi svima bilo da je predsjednik savjeta mjesne zajednice to vrijeme iskoristio za pravljenje spiskova svojih mještana kojima može biti potrebna pomoć.

Slušali smo i izjavu za televiziju, znamo i kojoj televiziji daje izjavu predsjednik Savjeta mjesne zajednice Popovi Dejan Vuković, skockan i sređen, dok, kako kaže čeka da voda uđe u kuće.

Nažalost, nigdje u izjavi ne čujemo da spominje Vladu i izgradnju Drinskog nasipa, nego spominje projekte i šalje dopise o pitanjima koji nisu u nadležnosti gradske Civilne zaštite. Od srca mu preporučujemo, ako već brine o svom selu, kao što tvrdi, da pita Vladu koliko metara nasipa je napravila od 2010. godine.

Ozbiljnost situacije zahtijeva stalno prisustvo pripadnika Civilne zaštite na terenu. Možda bi pojedincima bilo lakše da Gradski štab za vanredne situacije zasijeda u toploj i bezbjednoj zgradi Gradske uprave, ali to nije način na koji ova postava Civilne zaštite radi, a telefonske sjednice su ovakvim situacijama sasvim logične, kako su logične i republičkom štabu za Civilnu zaštitu. Umjesto toga, pripadnici Civilne zaštite su na terenu, uključujući i Popove i niko ovo selo nije zaobišao, niti ga tretirao kao manje bitno u odnosu na ostale.