Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OČEKUJE SE OPADANjE VODOSTAJA DRINE



Gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da je po pitanju poplava stanje stabilno, a da bezbjednost stanovništva nije upitna.
- Vodostaj na mjernoj stanici Radalj je jutros u 4.30 časova iznosio 510 centimetara, a trenutno iznosi 486 centimetara, dakle došlo je do pada vodostaja u iznosu od 24 centimetra. S obzirom na vrijeme koje je potrebno da voda od te mjerne stanice dođe do vikend naselja u Janji možemo smatrati da je trenutno vrh vodenog talasa i da će, u skladu sa padom vodostaja na mjernoj stanici, voda u ovom i ostalim naseljima nizvodno u narednim časovima biti u opadanju- rekao je Petrović, zahvaljujući prisutnim predstavnicima medija na prenošenju tačnih informacija, što je za sve ljude vrlo bitno.
Petrović se osvrnuo na trenutnu povoljnu hidrlošku situaciju i rekao da tome doprinosi činjenica da su kišne padavine prestale, a da su uslijedile snježne padavine, a pozitivna okolnost je i smanjenje protoka na hidroelektranama Zvornik, Višegrad i Bajina Bašta koje se nalaze uzvodno i smanjenje dotoka vode u akumulaciono jezero na Pivi.
- Kao što je bio slučaj za vrijeme poplave u decembru prošle godine, tako smo i sada tu da obiđemo domaćinstva u priobalnom području Janje, Amajlija i Popova i pružimo našim ljudima potrebnu podršku, kako materijalno-tehničku tako i moralnu. 
Slaviša Birčaković, samostalni stručni saradnik za organizovanje i obuku struktura Civilne zaštite Bijeljina rekao je da se punkt civilne zaštite sa materijalno-tehničkim sredstvima nalazi u vatrogasnom domu u Janji, a u njemu se nalazi sva  potrebna oprema kao što su čizme, čamci, vreće i lopate za pijesak.
- Teritorijalna vatrogasna jedinica je jutros oko 4:30 časova zaprimila prijavu od Predsjednika mjesne zajednice i uspješno sprovela evakuaciju jedne trudnice iz vikend naselja.
Predsjednik savjeta mjesne zajednice Janja, Radoslav Borovčanin je rekao da su članovi savjeta mjesne zajednice Janja, zajedno sa mještanima, protekle noći bili u pripravnosti i pratili tok i razvoj situacije, a da su pomenutu evakuaciju sproveli uspješno zahvaljujući pribranosti i saradnji sa mještanima i vatrogascima.