Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SKOPLjE: REGIONALNA KONFERENCIJA O MANjINAMA I OSJETLjIVIM GRUPAMA NA ZAPADNOM BALKANU



Predstavnici Gradske uprave učestvovali su juče u Skoplju na regionalnoj konferenciji posvećenoj modelima uključivanja manjina i ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu uz razmjenu iskustava i preporuka za poboljšanje kreirane politike.

Konferenciju je svečano otvorila Jovana Trenčevska, ministar rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije. Prisutnim gostima iz regiona obratila se i Linda Piper iz državne kancelarije Savezne države Šlezvig-Holštajn u odjeljenju za nacionalne manjine.

Ispred njemačkog Društva za međunarodnu saradnju, sa predstavništvom u Sjevernoj Makedoniji, o položaju nacionalnih manjina govorio je David Oberhuber.

Na pomenutoj konferenciji učestvovao je i Kelmend Zajazi, izvršni direktor NALAS-a (mreže asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope).

Delegacija Njemačke, zemlje koja se može pohvaliti velikim i raznolikim iskustvom u pogledu položaja manjina, u izlaganju akcenat je stavila na upravljanje raznolikošću kao instrument za stvaranje uslova za socijalnu pravdu i eliminisanje diskriminacije manjina.

Zora Popova, menadžer projekata pri Saveznoj uniji evropskih nacionalnosti, predstavila je primjere dobre prakse prema manjinama u Bugarskoj.

U ime Grada Bijeljina na pomenutoj konferenciji govorio je Ljubiša Stanišić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti. Stanišić je učesnicima je predstavio posvećenost i zalaganje Grada za saradnju, pomirenje i aktivnu lokalnu manjinu, tj. dijalog sa manjinama.

On je napomenuo da u okviru Odjeljenja postoje Kancelarija za nacionalne manjine i Odsjek za nacionalne manjine i dijasporu, te da se rezultati djelovanja ovog odsjeka manifestuju boljom komunikacijom, unapređenjem dijaloga, ostvarivanjem prava, promocijom kulturne baštine – jezika, tragicije i običaja manjina.

 Navodeći Rome u Bijeljini kao primjer najbrojnije manjine u našem gradu, Stanišić se osvrnuo i na kampanju koja je provedena sa ciljem podizanja svijesti šire javnosti i donosilaca odluka na lokalnom nivou, kako bi se uticalo na promjene stavova o inkluziji Roma u zajednicu i naglasio da je u protekloj godini gradonačelnik Ljubiša Petrović dobio priznanje Gradonačelnik prijatelj Roma.

- Bijeljina se može pohvaliti brojnim realizovanim projektima koji su rezultirali poboljšanjem kvaliteta života Roma. Tu se prije svega misli na stambeno zbrinjavanje izgradnjom brojnih stambenih jedinica, besplatnu užinu i udžbenike za sve osnovce koji dolaze iz redova romske populacije - kazao je Stanišić.

Romacted, kao zajednički program, predstvalja još jedan primjer pozitivne prakse, jer je, zahvaljujući promovisanju dobrog upravljanja i jačanja romske zajednice na lokalnom nivou, potpisan Memorandum o saradnji između između Vijeća Evrope i Grada Bijeljina.

Tu je i integralni pristup socijalnoj inkluziji s ciljem da se Romima i drugim ranjivim grupama obezbijede adekvatni uslovi za život, prilike za lični razvoj i učešće u društvenom, ekonomskom i političkom životu loklne zajednice.

U procesu realizacije je i ideja o prihvatilištu za djecu koja su izložena riziku trgovine ljudima.

Da je Bijeljina lokalna zajednica koja poštuje raznolikost pokazuje i činjenica da je Grad, putem projekta pod nazivom „Promocija različitosti i jednakosti u BiH“, učinio sve da u gradu budu postavljene topografske oznake na jezicima nacionalnih manjina.