Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POČELA JE DJEČIJA NEDJELjA



„Podijeli radost, znanjei ljubav“ ovogodišnji je slogan Dječije nedjelje kojim se najmlađima ukazuje na vrijednosti koje treba da poštuju i prenose u međusobnim odnosima.

Šef Kabineta Gradonačelnika Mladen Arsenović rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da je svrha obilježavanja ove značajne nedjelje da se sagledaju  položaj djece u našem društvu i poštovanje njihovih prava.

- U proteklom periodu je bilo mnogo konkretnih inicijativa koja se direktno bave zaštitom dječijih prava i omogućavaju bolji položaj djece, a brojne institucije su dale svoj doprinos svemu tome.  U narednom periodu ćemo nastaviti da podržavamo sve aktivnosti koje se tiču poboljšanja položaja djece u našem društvu - naglasio je Arsenović.

On je napomenuo da je Gradska uprava, na inicijativu gradonačelnika Ljubiše Petrovića, za ovu godinu, obezbijedila besplatne udžbenike i najavio brojne projekte za narednu godinu kojima će biti dat doprinos poboljšanju uslova odrastanja djece.

Predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević je pojasnio smisao postojanja tzv. „dječije stolice“ u Skupštini Grada koja postoji od 2017. Godine i naglasio da sve što radimo treba da bude u interesu djece, budućih pokoljenja koja će živjeti ovdje.

Upotreba ove stolice biće formalizovana ove godine, tokom Dječije nedjelje, zajedno sa donosiocima odluka, članovima Skupštine Grada, a biće održana i Dječija skupština, uz učešće djece našeg grada, predstavnika vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ova skupština je planirana kao završna aktivnost , poslije odjavne konferencije za novinare čiji početak je planiran za 10 časova, u subotu, 08. oktobra.

Prethodno će, 06. oktobra, biti održan Dan otvorenih vrataDnevnog centra za djecu koja žive ili rade na ulici ili su u riziku da steknu takav status i Centra za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja“Otaharin“.  U Centru će biti pokrenuta „dječija stolica“ i biti osiguran glas djeteta.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković čestitatala je djeci početak Međunarodne dječije nedjelje koja se, po tradiciji, obilježavatokom prve sedmice oktobra mjeseca, a čiji je cilj promovisanje prava djeteta.

Ona je istakla da je jedno od najznačajnijih prava djeteta pravo na participaciju, pored prava na nediskriminaciju, život i razvoj i pravo na najbolji interes.  Prema njenim riječima, Ombudsman za djecu će, tokom Dječije nedjelje, posjetiti preko trideset škola i na teritoriji cijele Republike Srpske realizovati niz aktivnosti i radionica na temu sadržanu u navedenom sloganu.  Ona je napomenula da ova institucija ima izuzetnu saradnju sa Gradom Bijeljina u provođenju različitih aktivnosti i rješavanju problema koji se javljaju u ostvarivanju prava djeteta i unapređenju njihovog položaja.

Obaveza svih nas je da skrećemo pažnju na potrebu poštovanja i zaštite dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta iz 1989. godine.

Bojana Jovanović iz Udruženja „Otaharin“ rekla je da se ovo udruženje već osamnaest godina trudi da dječija prava budu prepoznata i maksimalno zaštićena u našoj lokalnoj zajednici, te da djeca treba da budu uključena u donošenje odluka i da njihov glas treba da se čuje.