Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

DAN GRADA – OBNOVLjEN SPOMENIK GIMNAZIJALCIMA STRADALIM U NOR-u I ODATA POŠTA BORCIMA



U dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“  u Bijeljini danas je, povodom obilježavanja Dana grada, otkriven obnovljeni spomenik posvećen đacima i profesorima bijeljinske Gimnazije koji su stradali tokom Narodno-oslobodilačkog rata. Nakon toga je, u Centru za kulturu „Semberija“, održana svečana akademija i prijem za delegacije SUBNOR-a i udruženja boraca i poštovalaca iz Republike Srpske, drugih dijelova BiH, Srbije i Hrvatske, nakon čega je položeno cvijeće i na spomenike narodnim herojima u Gradskom parku.

Polaganju vijenaca i otkrivanju spomenika je, između ostalih, prisustvovao i grdaonačelnik Ljubiša Petrović.

Tom prilikom Gradonačelnik je rekao da Bijeljina danas, po tradiciji, slavi Dan grada, u spomen na 24. septembar 1943. godine, kada je prvi put oslobođena od fašističkog okupatora.

- Na današnjem prijemu, zajedno sasvim delegacijama SUBNOR-a, koje dolaze iz drugih lokalnih zajednica Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, imamo čast da podijelimo misli i slobodarske ideje, te istaknemo da svi budući naraštaji treba da imaju na umu da je očuvanje mira i slobode glavni zadatak svima nama. Samo na taj način, u mirnodopskim uslovima, možemo napredovati i razvijati se na svim poljima - kazao je Petrović.

Osvrnuvši se na turbulentnu istoriju, istakao je da moramo podržavati svaki oblik borbe protiv fašizma, jer je ta ideologija nešto najgore sa čime se čovječanstvo susrelo.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, čestitao je svim sugrađanima Dan grada Bijeljina i rekao da ne smije biti zaboravljena nijedna žrtva pala za slobodu i opšte dobro, te da sve ono što se desilo u prošlosti treba svima da bude nauk i lekcija, kako se to više ne bi ponovilo.

Slobodan Šobić, potomak učesnika Drugog svjetskog rata, izabran za predsednika Saveza udruženja boraca NOR-a Republike Srpske, istakao je važnost čuvanja od zaborava svega što je postignuto u borbi protiv fašizma.

- Nastojimo da mladim ljudima, potomcima i potomcima naših potomaka približimo činjenično stanje koje se vezuje za jednu epohu koja se ne može i ne smije zaboraviti - rekao je Šobić.

Mihajlo Vidić, predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, rekao je da je današnji datum jedan od najvažnijih u istoriji našeg grada.

- Oko dvije hiljade ljudi sa područja Semberije je dalo živote za slobodu. Oni zaslužuju da se čuva sjećanje na njih, a današnji skup, na kojem smo ugostili delegacije iz svih krajva zemlje i okruženja, predstavlja najbolji odraz naše aktivnosti u cilju  čuvanja od zaborava svega onoga što su preci učinili za nas - napomenuo je Vidić.