Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sedam dana za promociju alternativnih načina saobraćaja



Kiša u Bijeljini nije spriječila planirane aktivnosti prvog dana Evropske sedmice mobilnosti, a djeca predškolskog i školskog uzrasta su ipak uspjela da se druže na poligonima za simulaciju saobraćaja. Ova višednevna manifestacija tradicionalno se obilježava od 16. do 22. septembra u mnogim zemljama Evrope, s ciljem promocije aktivnog kretanja i nemotornog saobraćaja, odnosno, svih prednosti koje on sa sobom nosi, prije svega, pozitivnih uticaja na ljudsko zdravlje i smanjenje emisije štetnih gasova. U narednim danima slijedi niz zanimljivih aktivnosti poput biciklijade, rolerijade, treninga  na otvorenom, igre za djecu sa poteškoćama u razvoju i drugih aktivnosti namijenjenih različitim uzrastima, ali i monitoring saobraćaja,  anketiranje građana, otvaranje ulica za pješake, a sponzori i partneri su obezbijedili i prigodne poklone za učesnike ovih događaja.
Evropsku sedmicu mobilnosti najavila je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.

- Petu Evropsku sedmicu mobilnosti u Bijeljini podržalo je 22 sponzora, devet partnera i hvala im što su ove aktivnosti prepoznali kao važne za naše sugrađane. Svim ovim aktivnostima želimo da pokažemo da zajedno možemo učiniti da imamo zdraviju životnu sredinu i životne navike, da nam saobraćaj bude efikasniji i ekološki prihvatljiji, ali i da dobijemo mišljenje građana šta Gradska uprava treba da uradi na ovom planu, kako bi Grad Bijeljina bio uspješniji na ovom planu – istakla je Ankica Todorović.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da će evropska sedmica mobilnosti podsjetiti sve ljude koliko je fizička aktivnost bitna za tjelesno zdravlje ali i za  zdravlje duha i zaštitu životne sredine.
- Ovo je dobra tradicija koju ćemo njegovati i dalje. Ove godine smo, u skladu sa budžetskim okvirom, preuredili Ulicu patrijarha Pavla u pješačku zonu, a izdvajam i pješačku stazu prema školi u Hasama, a sada imamo obavezu, u okviru budžetskih mogućnosti, da sa školom spojimo i drugi dio naselja, imajući u vidu da bezbjednost pješaka mora da bude na boljem nivou nego što je to bio slučaj do sad. Za sljedeću godinu planiramo da sa drugim lokalnim zajednicama uđemo u projekat „bajk šeringa“ (Bike sharing), odnosno, postavljanja bicikala na iznajmljivanje na nekoliko lokacija u gradu, kao i znatno veći projekat izgradnje javne garaže, kako bi Bijeljina dobila odgovarajući broj mjesta za parkiranje. Slijedi nam i uređenje trotoara i prilaznica za pješake u Ulici Gavrila Principa, kao i radovi u Ulici Stefana Dečanskog sa pripadajućim pješačkim i biciklističkim stazama u dužini od 1.700 metara, sve do Agro-tržnog centra, za šta je izabran najbolji ponuđač koji će ovim radovima pristupiti za okvirno 25 dana. Direkcija za izgradnju i razvoj grada trenutno radi na izradi projektne dokumentacije za pješačko-biciklističku stazu, zajedno sa rekonstrukcijom kolovoza od Bijeljine do Amajlija u dužini od osam kilometara, sa idejom  da se po završetku radova bez problema može biciklom doći od grada do rijeke Drine. Direkcija takođe privodi kraju i projektovanje rekonstrukcije Račanske ulice sa pratećim podzemnim i nadzemnim instalacijama, koje će biti prikladne da sačuvaju postojeći drvored, ali i da se postigne zadovoljavajuća funkcionalnost biciklističko-pješačke staze i, naravno, veću bezbjednost motornog i nemotornog saobraćaja - naglasio je Gradonačelnik.

- Tokom pandemije virusa Korona popularizovano je korišćenje alternativnih načina prevoza, među kojima je i električni trotinet. Mi smo pripremili letke sa izvodima iz zakona koji građane upućuju kako pravilno, bezbjedno i zakonito da koriste laka električna vozila, jer su ona vjerovatno budućnost evropskog saobraćaja, kao i svi drugi zeleni vidovi saobraćaja - rekao je, između ostalog, ovom prilikom direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Mladen Petrović.

Jelica Lubura, stručni saradnik u službi preventive za bezbjednost saobraćaja u Auto-moto savezu Republike Srpske, podsjetila je da AMSRS tadicionalno učestvuje u ovoj manifestaciji preko svojih auto-moto društava na teritoriji čitave Republike, te da je ove godine organizovano  takmičenje u spretnosti vožnje bicikla na poligonima.

Na otvaranju Evropske sedmice mobilnosti bio je prisutan i pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović koji je pozvao lokalne zajednice u Srpskoj da više pažnje posvete strateškom iznalaženju rješenja za učestalije korišćenje alternativnih vidova saobraćaja.