Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

UNAPREĐUJE SE ENERGETSKA EFIKASNOST U OŠ „PETAR KOČIĆ“ U BROCU


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima posjetio je danas Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Brocu na kojoj je završena prva faza radova na poboljšanju energetske efikasnosti. Radove su sufinansirali švajcarski „Karitas“ u iznosu od 120.000 konvertibilnih maraka i Grad Bijeljina koji je iz budžeta izdvojio 100.000 KM. Osim grubih građevinskih, izolaterskih i fasaderskih radova na glavnoj zgradi, zamijenjena je i fasada i stolarija u fiskulturnoj sali.

U toku je druga faza radova, a „Karitas“ je raspisao javnu nabavku za toplotnu pumpu, pa će uskoro u ovoj školi biti potpuno promijenjen sistem grijanja u skladu sa savremenim standardima energetske efikasnosti. Ovu školu pohađa 356 učenika od prvog do devetog razreda, a školski obekat je građen davne 1963. godine.
Direktor škole u Brocu je rekao da je na zgradu škole postavljena termo-izolaciona fasada, debljine deset centimetara, a na tavanicu staklena vuna. Fasada sale za fizičko vaspitanje takođe je zamijenjena, skinuta je limena prekrivka i urađena izolacija staklenom vunom, a zamijenjeni su i prozori na sali, svlačionicama i toaletima.

On je istakao da obnova nije završena, te da je ključno rješavanje pitanja rekonstrukcije krova na školi - potrebni su podaščavanje i novi crijep, a postojeća unutrašnja građa je dobrog kvaliteta. Završetkom ovih radova, životni vijek zgrade škole biće produžen za nekoliko decenija.
Fuad Imamović, menadžer za projekte u sektoru za energetsku efikasnost u „Karitasu“, rekao je da sprovode praksu obnavljanja različitih objekata u Republici Srpskoj i BiH još od 2007. godine.

- Naš krajnji cilj je da, osim stvaranja komfornijih i estetski prihvatljivijih objekata, ublažimo i klimatske promjene - rekao je Imamović i pojasnio način izbora škole u kojoj će biti izvršena rekonstrukcija.

- Izbor škole se vrši po sistemu koji je „Karitas“ ustanovio zajedno sa svojim partnerom, Gradom Bijeljina. Definisani su kriterijumi po kojima se radi, koji podrazumijevaju četiri osnovna parametra - veličinu, perspektivnost školskog objekta (broj učenika), energetsku potrošnju i ekološki parametar (emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova u atmosferu) - pojasnio je Imamović.

Gradonačelnik Petrović je današnji obilazak škole iskoristio da se zahvali „Karitasu“ na dugogodišnjoj saradnji i osvrne se na završene radove na zgradi škole u Brocu.

- Škola u Brocu i Ekonomska škola u Bijeljini su jedine dvije škole na području Semberije koje su do sada koristile lož ulje kao energent, pa će postavljanjem toplotne pumpe, biti postignuta znatna ušteda energije – ocijenio je Petrović, dodajući da je, zbog višegodišnje saradnje sa Gradom Bijeljina, „Karitas“ nominovan za nominovan za jedno od najviših gradskih priznanja - medalju „Knez Ivo od Semberije“.

Gradonačelnik Petrović je naglasio i da, nažalost, mnogi školski objekti u Semberiji vape za obnovom. To je slučaj sa zgradom škole „Dositej Obradović“ u Suvom Polju i OŠ „Jovan Dučić“ u Bijeljini, na kojoj prijeti opasnost da loša krovna konstrukcija može, usljed nadolazeće sezone padavina, biti urušena.

- Glavni razlog zašto ovaj gorući problem nije riješen je što su amandmanom skupštinske većina uskraćena sredstava Gradu u iznosu od 200.000 KM, koja su prvobitno bila prvobitno namijenjena za rekonstrukciju krova na zgradi škole „Jovan Dučić“ - bio je jasan Petrović.