Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Izgubljeno carstvo Mongola na fotografijama u Muzeju Semberije


 
Neumorni putnik, planinar, fotograf i istraživač Slobodan Simikić, koji već decenijama odlazi u svijet i vraća se svojim Loparama, donoseći u rodni kraj dio atmosfere iz dalekih i manje dalekih zemalja, na izložbi fotografija koja je postavljena u Muzeju Semberije ispričao je priču o Mongoliji i ljudima koji žive u toj ogromnoj državi.
 
Otvaranje izložbe fotogafija, nastalih 2019. godine, pratilo je i kazivanje o prošlosti i sadašnjosti Mongolije, nekada najvećem carstvu na zemlji, a danas potpuno drugačijoj zemlji, specifičnog duha prijateljstva i gostoljubivosti.
- Svi putopisi o Mongoliji uglavnom govore o glavnom gradu ili okolini, iako je riječ o zemlji čija površina odgovara površini zapadne Evrope. Najnenaseljenija je država na svijetu, nije laka za putovanje i rijetko je posjećuju turisti. Moja želja i cilj nisu bili da napravim umjetničke fotografije, već dokumentarne, koje će predstaviti Mongoliju kako sam je vidio – istakao je Simikić.
On je istakao da ga je kod Mongola najviše oduševila njihova gostoljubivost.
- Kao epitet im se pripisuje i siromaštvo. Oni možda nisu materijalno bogata zemlja, ali su u kulturi, ponašanju i stilu života jako bogati. Ljudi koji čuvaju najbolje činioce višemilenijumske tradicije su najveća vrijednost Mongolije – ocjenjuje Simikić.
On je dodao da je u Mongoliji i odnos prema biljkama i životinjama nestvaran – niko ne siječe šumu, jer smatraju da svaka biljka ima dušu. Mongoli su i narod koji je uglavnom nomadski – žive sa životinjama i žive od životinja, a u mongolskim stepama ima šesnaest puta više konja nego ljudi.

Izložba je postavljena do 31. oktobra, a organizovana je uz podršku PED „Majevica“ iz Bijeljine, sa čijim je članovima Simikić često na planinarskim pohodima.