Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bratska saradnja Beograda i Bijeljine




Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović posjetio je gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića u Starom dvoru, sjedištu Gradske uprave Grada Beograda.
 
- Naše lokalne samouprave su tu da pomognu stanovnicima oba grada da žive bolje i kvalitetnije, kao i da kontakt između njih bude još bolji. Bijeljina i Beograd su faktički familija, i u familiji su razgovori drugačiji od onih koji se svode samo na politički nivo. Imali smo puno značajnih i lijepih tema, koje smo sada samo započeli, a u perspektivi ćemo pomoći jedni drugima savjetima, razmjenom iskustava i kroz druge vidove saradnje. Jedna od glavnih tema je bilo poboljšanje uslova školovanja, rasta i razvoja naše djece. Meni je ta tema uvijek značajna, a vidim da tako razmišlja i gradonačelnik Petrović, za koga sam i ranije čuo da je jako vrijedan i posvećen napretku Grada Bijeljina u toj oblasti - istakao je gradonačelnik Radojičić.
 
Gradonačelnik Petrović je izrazio zahvalnost gradonačelniku Radojičiću na časti ukazanoj pozivom na ovaj sastanak i sreću zbog nevjerovatnog napretka koji Beograd ostvaruje prethodnih godina pod njegovim rukovodstvom.
 
- U konstruktivnoj atmosferi razgovarali smo o zajedničkom radu i načinu na koji će Grad Beograd, Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić podržati razvoj Bijeljine. Akcenat smo stavili na oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Veoma smo zahvalni našoj matici Srbiji na finansiranju izgradnje auto-puta, koji će omogućiti da put od Bijeljine do Beograda traje svega sat vremena. Mi u Bijeljini i Republici Srpskoj ćemo zauvijek ostati vjerni i neraskidivo vezani za našu maticu Srbiju i našu prestonicu Beograd, kojima smo zahvalni na ljubavi, podršci i časti koje nam neprestano pružaju - naglasio je gradonačelnik Petrović.



 
Nakon sastanka u Starom dvoru, gradonačelnik Petrović je posjetio ustanovu „Dnevni boravak“ u Šekspirovoj ulici, koja funkcioniše u okviru Centra za smještaj i dnevni boravak djece i omladine ometene u razvoju.
 
- Drago mi je što je gradonačelnik Petrović, koji brine o svim svojim sugrađanima, a posebno o onima kojima je podrška najpotrebnija, došao da vidi osnovne principe funkcionisanja osoblja i ustanova koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju. Ponosan sam jer je ova ustanova, koja je najsavremenija od 17 ustanova u sastavu Centra, izgrađena u vrijeme dok sam ja bio Sekretar za socijalnu zaštitu Grada Beograda, a zahvaljujući podršci tadašnjeg zamjenika Gradonačelnika Beograda Milana Krkobabića, koji je trasirao put napretka socijalne zaštite u našem Gradu. Takođe, moram istaći zadovoljstvo što su sadašnja Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i gradonačelnik Radojičić nastavili sa dobrim radom u ovoj oblasti, kao i što će naša znanja i iskustva biti primjenjeni i u bratskoj Bijeljini - istakao je pomoćnik Gradonačelnika Beograda Vladan Đukić.
 
Gradonačelnik Petrović je naglasio da se prilikom posjete uvjerio u visok kvalitet njege, pažnje i stručnosti osoblja, kao i psiho-socijalne rehabilitacije,  bezbjednosti i ostvarenja punih potencijala korisnika.
 
- Srećni smo što Beograd ima savremenu ustanovu, koja je opremljena i radi u skladu sa najvišim svjetskim standardima i koja je veoma značajna za osjetljivu kategoriju djece sa smetnjama u razvoju i njihove roditelje. Danas je dogovorena razmjena iskustava i znanja između beogradskog Centra za smještaj i dnevni boravak djece i omladine ometene u razvoju i bijeljinskog Centra za socijalni rad. Uzevši u obzir izvanrednu posvećenost i stručnost osoblja, kao i opremljenost i dobru organizaciju rada ove ustanove, smatram da će ta saradnja biti veoma korisna za unaprijeđenje brige o djeci sa smetnjama u razvoju u Gradu Bijeljina. Gradska uprava Grada Bijeljina će, po ugledu na naše kolege iz Beograda, snažno podržati napredak i razvoj pružanja usluga u ovoj oblasti - dodao je gradonačelnik Petrović.
 
U Centru je zbrinuto oko 450 korisnika, o čijem obrazovanju brine 110 defektologa različitih  usmjerenja i 6 profesora fizičkog vaspitanja. Njegu, opštu i psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu obezbjeđuju ljekar specijalista neuropsihijatar, ljekar opšte prakse, 23 medicinske sestre i 68 njegovateljica.
 
- Čast nam je i zadovoljstvo što smo bili domaćini delegaciji predvođenoj gradonačelnikom Petrovićem, koji je pokazao veliko interesovanje i razumijevanje za naš rad. Za nas je impresivna pažnja koju nam je ukazao gradonačelnik Petrović, a posebno to što je tokom ove kratke posjete ostvario pravi i detaljan uvid u funkcionisanje sistema socijalne zaštite Grada Beograda i rezultate našeg rada - istakao je direktor Centra Petar Jordanov.