Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Obilježena godišnjica oslobađanja stanovništva Smoluće, Tinje i Potpeća




Gradska boračka organizacija Bijeljina obilježila je 29. godišnjicu oslobađanja stanovništva Smoluće, Tinje i Potpeća iz neprijateljskog okruženja. Parastosu koji je organizovan ispred spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske iz ova tri sela prisustvovali su njihovi saborci, rodbina, prijatelji, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović podsjetio je prisutne da je 70 stanovnika Smoluće, Tinje i Potpeća stradalo tokom opsade ovih sela, a da je njih oko 150 poginulo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
 
- Mještani ovih sela ostali su na svojim ognjištima 1992. godine, ali su se našli u okruženju i pod svakodnevnim napadima nadmoćnijih jedinica Armije BiH, koji su imali za cilj njihovo fizičko uništenje. Uspješnom akcijom Vojske Republike Srpske izvršen je proboj do tih sela i stanovništvo je evakuisano na teritoriju Republike Srpske i većina njih je nala utočište u Semberiji. Sudbina Smoluće, Tinje i Potpeća jasan je dokaz neophodnosti očuvanja Republike Srpske, i opomena svim Srbima kakva ih sudbina čeka bez nje - naglasio je Stevanović.
 
Predratni stanovnik Smoluće Ljuban Ilić istakao je da je probojem i evakuacijom stanovništva Smoluće, Tinje i Potpeća oko 7 hiljada ljudi spašeno od izvjesne smrti.
 
- Akcija oslobađanja Smoluće je jedna od najbolje izvedenih i najhumanijih akcija Vojske Republike Srpske. Naša je obaveza da čuvamo bolnu uspomenu na teške dane u okruženju i da se sjećamo naših žrtava, bez kojih danas ne bi živjeli u slobodi - podsjetio je Marković.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović smatra da je moralna, duhovna i etička obaveza srpskog naroda da nikada ne zaboravi herojski podvig vojnika koji su odbranili i oslobodili stanovništvo Smoluće, Tinje i Potpeća.
 
- Cijena slobode je, krvlju naših boraca, visoko plaćena ali Republika Srpska, koja je garant naših života i slobode, je stvorena i nastavlja da živi. Naša je obaveza da mladim generacijama prenosimo patriotski duh i sjećanja na njihovu žrtvu, kako bi zauvijek sačuvali našu slobodu i Republiku Srpsku - istakao je gradonačelnik Petrović.
 
Nakon parastosa i pomena položeni su vijenci ispred spomen-obilježja palim borcima Vojske Republike Srpske iz Smoluće, Tinje i Potpeća.