Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počela primjena sistema „E-beba“ u Bijeljini




U bijeljinskoj Bolnici „Sveti vračevi“ održani su sastanak i konferencija za medije povodom početka implementacije projekta „E-bebe“. Projekat provode Ministarstvo naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske, Gradska uprava Grada Bijeljina, JZU Bolnica „Sveti vračevi“, Policijska uprava Bijeljina i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
 
- Cilj ovog projekta je olakšanje procedure upisa u matične knjige, a time i sticanja statusa nosioca prava, novorođenčadi u Republici Srpskoj. Njegovom implementacijom će novi roditelji čitavu proceduru završavati u porodilištu, koje prosleđuje podatke matičnim službama i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva neophodna dokumentacija novorođenčeta se dostavlja na adresu roditelja nakon nekoliko dana. Veoma je bitno istaći da novorođenče ovim procesom stiče i status osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja. U sistemu „E-beba“ imamo već sedam porodilišta, a planiramo da do kraja tekućeg mjeseca u sistem uvedemo i preostalih pet porodilišta u Republici Srpskoj - istakao je ministar Srđan Rajčević.
 
Prijava rođenja djeteta stiže u Matičnu službu Gradske uprave u elektronskom obliku, nakon što roditelji u porodilištu odrede ime djeteta i daju druge potrebne podatke. Najveći dio postupka upisa i izdavanja dokumentacije za novorođenče obavlja se u Gradskoj upravi.
 
- Kroz Matičnu službu Gradske uprave prolaze najbitniji dokumenti za sticanje pravnog statusa i ostvarivanje prava novorođenčeta i roditelja. Od jučerašnjeg dana, kada je počela primjena sistema „E-beba“ imali smo 11 zahtjeva za upis u matične knjige rođenih i svi su već obrađeni. Roditelji mogu da prate tok procesa putem aplikacije koja se nalazi na sajtu Ministarstva, a Gradska uprava je uvijek tu za njih ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć u stvarima koje su u našoj nadležnosti - naglasila je Ljubica Mlađenović iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina.
 
U Ministarstvu i Bolnici „Sveti vračevi“ ističu da je implementacija projekta „E-beba“ u ovoj ustanovi bila veoma brza i efikasna.
 
- Ovo je primjer dobre saradnje više institucija i jedinstva u radu dobrobit građana. Projekat se već provodi i veoma sam zadovoljan što bijeljinska bolnica nastavlja da napreduje i u sferi elektronske uprave - dodao je direktor JZU Bolnica „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović.