Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dani povrća u Bijeljini




Na Trgu kralja Petra prvog Karađorđevića održana je manifestacija „Dani povrća“, koju su organizovali Gradska uprava i Agrarni fond Grada Bijeljina.
 
- Cilj ove manifestacije je afirmacija domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i približavanje lokalnih proizvođača i kvaliteta njihovih proizvoda krajnjim korisnicima. Zbog toga smo odabrali da ovogodišnje „Dane povrća“ održimo na centralnom gradskom trgu. Svjesni smo koliko je težak položaj naših poljoprivrednika i koliko je truda uloženo u ove proizvode, zato smo povećali izdvajanja za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovogodišnjem budžetu. Nastavićemo da ih povećavamo i u budućnosti, sve dok ova stavka ne dostigne preporučenih 6 procenata gradskog budžeta. Takođe, Grad Bijeljina će nastaviti da podržava projekte koji olakšavaju život i rad naših poljoprivrednika, poput projekta navodnjavanja i izgradnje drinskog nasipa. Posebno smo zahvalni našim gostima iz Vlade Srbije na posjeti i podršci u našem radu. Od njih možemo mnogo da naučimo u poslovima predporoda poljoprivrede i sela. Po uzoru na njihov dosadašnji rad, i Grad Bijeljina će stimulisati udruživanje poljoprivrednika, koje će olakšati plasman i povećati konkurentnost naših proizvoda na tržištu. Nastavićemo i da energično insistiramo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da iskoristi mehanizme za zaštitu domaće poljoprivredne - istakao je gradonačlenik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
„Danima povrća“ su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić i sekretar Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Risto Kostov.
 
- Podsticanjem naših poljoprivrednika na udruživanje olakšaćemo plasman njihovih proizvoda, ali i lakši početak procesa prerade, koji osigurava dodatnu profitabilnost i konkurentnost na svjetskom tržištu. Srbija ni u jednom poslu ne zaboravlja Republiku Srpsku, zato ćemo zajedno raditi i na unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Kroz planirano proširenje saradnje obnovićemo srpska sela sa obje strane Drine, a zajedno ćemo pokrenuti inicijaticu finansijskog podsticaja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj na udruživanje - naglasio je Božić.
 
Risto Kostov je istakao da je Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije do sada utrošilo milijardu i 700 miliona dinara bespovratnih sredstava za obnovu i zadrugarstva. Takođe, u toku je i dodjela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu napuštenih seoskih imanja i povratak na selo, prvih 14 domaćinstava je već dodijeljeno, a u narednim danima Ministarstvo će riješiti još 100 novih zahtjeva.
 
- Budući da sam, uz posao sekretara Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, posebni savjetnik ministra za brigu o selu Republike Srbije Milana Krkobabića, moram naglasiti da nam je, nakon višedecenijskog zanemarivanja, potrebno mnogo vremena i rada za obnovu naših sela. Pored konkursa za obnovu zadrugarstva i napuštenih imanja, radimo i na dodjeli mini-buseva seoskim mjesnim zajednicama koje su daleko od većih urbanih centara i „Miholjskim susretima sela“ kojima promovišemo seoske kulturne vrijednosti i uspostavljamo socijalne veze, koje, između ostalog, pomažu u upoznavanju i zasnivanju braka između nekih od 250 hiljada neoženjenih mladića i 100 hiljada neudatih djevojaka na selima Srbije. Radimo i na poboljšanju infrastrukture u našim selima, oslanjajući se na investicioni plan predsjednika Aleksandra Vučića „Srbija 2020-2025“, kojim je predviđeno pet milijardi evra za obnovu 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva, 3 milijarde evra za izgradnju vodovoda i kanalizacije i 300 miliona evra za nabavku nove mehanizacije i  izgradnju sistema za navodnjavanje – dodao je Kostov.
 
U okviru manifestacije, gradonačelnik i gosti posjetili su imanja povrtlara Miloša Trifkovića u Brocu i Steve Ivanovića u Velikoj Obarskoj.
 
- Najveći problem naših povrtlara je plasman, a zatim sve češći i duži periodi suše i nedostatak sistema za navodnjavanje. Vlada Republike Srpske je izgradila sistem za navodnjavanje koji pokriva 1100 hektara obradivih površina u Batkoviću i Crnjelovu, a u toku je izrada projekta za izgradnju slične mreže na potezu Golo Brdo-Ljeskovac-Kojčinovac. Nakon toga, planira se rješavanje problema navodnjavanja i u zapadnom dijelu Semberije - istakao je direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević.