Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

NEZAKONITA ODLUKA O UKIDANjU PRODUŽENOG BORAVKA U VRTIĆU


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas sastanak sa roditeljima djece Vrtića „Čika Jova Zmaj“ povodom odluke o ukidanju produženog boravka.
 
Naime, direktor Lazić je samovoljno i protivno Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske donio nezakonitu odluku o ukidanju produženog boravka u ovoj ustanovi i o tome 26.07.2021. godine uputio obavještenje roditeljima koji su u prethodnoj godini bili korisnici ove usluge.
 
Nezakonitost postupanja direktora ove ustanove ogleda se u tome što u trenutku slanja obavještenja roditeljima nikakva odluka nije ni postojala. Odluku te vrste u, skladu sa pomenutim zakonom, može donijeti samo Upravni odbor koji to čini tek 3.8.2021. godine, kako to u svom odgovoru Gradskoj upravi na dopis koji je upućen 2.8.2021. godine, kako navodi direktor.
 
Četrdeset troje djece ostalo je bez produženog boravka u vrtiću. Među njima je i Mario Stanković, otac troje djece. Sva idu u vrtić „Čika Jova Zmaj“, a
najstarije je već bilo spremno za produženi boravak.
 
„Na sreću i supruga i ja radimo, nemamo gdje da ostavimo dijete. Lišeni smo usluga babe i dede, znači ja moram da ostavim dijete da bude samo u kući, ili privatni vrtić ili da nađem neku ženu da ih čuva u stanu“, dodaje Stanković.
 
Roditelji nisu ništa slutili niti je bilo nekog nagovještaja za ovakvu odluku. Posebno je sporna činjenica da se sve dogodilo pred početak kolektivnog odmora u vrtiću.
 
„Već postoji peticija, oko 300 roditelja je potpisalo neslaganje sa tom odlukom. Kakvu saradnju očekivati u narednom periodu sa upravom Vrtića koja na ovakav način pokazuje da nema želju, da na jedan konstruktivan način sarađuje sa roditeljima, čija djeca pohađaju ovu ustanovu“ naglasio je Srđan Radmanović, roditelj.
 
Grad Bijeljina i gradonačelnik Petrović smatraju da ovakav rad direktora i Upravnog odbora pokazuje u kakvom stanju se nalazi ova javna ustanova, gdje je Upravni odbor pod potpunom kontrolom direktora i, umjesto da u skladu sa zakonom direktor podnosi izvještaj i za svoj rad odgovara imenovanom Upravnom odboru i Osnivaču, on po svojoj volji i potrebi, a i sa velikim zakašnjenjem, naručuje odluke koje su mu neophodne da bi u tom trenutku pokrio svoje prethodno postupanje.
 
Grad Bijeljina kao osnivač smatra ovo nedopustivim i preduzeće sve potrebne korake kako bi se rad ove javne ustanove vratio u zakonske tokove, a sve u cilju zaštite građana kao korisnika usluga.