Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

KNjIŽEVNO VEČE I IZLOŽBA


U okviru petog dana Pantelinskih svečanosti oržano je književno veče sa zavičajnim piscima Književnog kluba „Jovan Dučić“ u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ i izložba „Pruga bez povratka“ u Muzeju Semberije.

- Večeras su nam predstavljena djela pjesnika koji godinama stvaraju u našem gradu. Veoma je značajno što Grad Bijeljina prepoznaje njihov rad i doprinos kulturi našeg grada i naroda, to dokazuje i uključivanje ove promocije u program „Pantelinskih dana“ - istakla je direktorica JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Željana Arsenović.

Izgradnjom nove autobuske stanice  na nekadašnjem zemljištu željezničke stanice u Bijeljini, godine 2020, uklonjeni su poslednji tragovi željeznice u Semberiji. Kustosi Tanja Lazić, Snežana Antić i Dejan Ćosić, autori izložbe ,,Pruga bez povratka“, podsjećaju javnost na vijek semberske željeznice i značaj koji je u tom periodu imala za naš grad.

Ovom izložbom, koju će posjetioci moći da pogledaju tokom naredna dva mjeseca,  Muzej Semberije se istovremeno pridružuje i obilježavanju aktuelne Evropske godine željeznice  koju je Savjet EU proglasio u cilju promocije i unapređenja ovog ekološkog, udobnog i sigurnog načina putovanja.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je, otvarajući izložbu ,,Pruga bez povratka“, čestitao autorima na ideji.
Sadržaj izložbe čine brojne fotografije, arhivska građa i eksponati iz fundusa Muzeja Semberije, kao i oni koje su im za ovu priliku ustupili sugrađani, nekadašnji službenici željeznice ili njihovi potomci.