Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dani meda u Semberiji




U okviru šestog dana „Pantelinskih svečanosti“, na Trgu kralja Petra prvog Karađorđevića održana je tradicionalna manifestacija „Dani meda u Semberiji“, u kojoj su učestvovali pčelari sa teritorije Grada Bijeljina i drugih lokalnih zajednica Republike Srpske.
 
- Ovo je bila veoma teška godina za semberske pčelare i potrebna nam je veća podrška društva i nadležnih institucija. Iskoristiću ovu priliku da, u ime svih pčelara, zamolim naše sugrađane da budu savjesni i da se uzdrže od nekontrolisane upotrebe hemikalija, koje su veoma štetne za zdravlje i život pčela, u poljoprivredi i svakodnevnom životu - istakao je predsjednik Udruženja pčelara „Semberija“ Milan Simeunović.
 
Na teritoriji Grada Bijeljina registrovano je oko 300 pčelara, a procijenjuje se da je broj neregistrovanih pčelara, koji imaju manji broj košnica, veći od broja registrovanih.
 
- Ova manifestacija je značajna za Grad Bijeljinu kao dobra promocija meda i pčelinjih proizvoda, čija je konzumacija jedan od najboljih načina za očuvanje i jačanje ljudskog imuniteta, a jak imunitet nam je u vremenu globalne pandemije potrebniji nego ikad. Naša je obaveza da podržimo pčelare jer, pored izuzetnog značaja njihovih proizvoda za zdravlje građana, pčele su nezamijenjiva karika u lancu bio-ekosistema - naglasio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.