Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Ilindanski sabor“ u Požarnici




U Požarnici je održan tradicionalni „Ilindanski sabor“ i obilježeno je 125 godina od osvećenja požarničkog hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koji je zaštićen kao nacionalni spomenik i kulturno dobro BiH.
 
- Praznik Svetoga proroka Ilije nas okuplja u Požarnici, mučeničkom i stradalnom mjestu koje je doživjelo tragediju u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, da se pomolimo Gospodu za dobro i napredak našeg naroda. Prije rata ovdje je bilo hiljadu srpskih pravoslavnih domova, a sada Požarnica ima jedva stotinu stanovnika, u 63 domaćinstva. Pomolimo se da svi prognani koji žele da se vrate na svoja ognjišta uspiju u tome, a obaveza svih nas je da radimo na tome da im omogućimo slobodan život i rad, kako bi povratak bio održiv - istakao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.
 
„Ilindanski sabor“ organizovali su Eparhija zvorničko-tuzlanska Srpske pravoslavne crkve i Zavičajno udruženje Tuzlaka, uz podršku Grada Bijeljina.
 
- Suština ovog sabora je u tome da mladi naraštaji nikada ne zaborave stradanje Požarnice i srpskog naroda na prostoru Tuzle. Danas se molimo za zdravlje, mir i slogu našeg naroda, a Gradska uprava Bijeljina će uvijek podržavati naše sugrađane, prognane Tuzlake, u očuvanju sjećanja na svoju tradiciju i žrtve za slobodu srpskog naroda - naglasio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.