Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Predstavljena knjiga „Prota Dimitrije bijeljinski“




U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ održana je promocija knjige „Prota Dimitrije bijeljinski“, istoričara Saše Mirića. Predstavljanju knjige prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
- Smatram da je ova knjiga izuzetno važna za Bijeljinu, za Semberiju i cijelu Republiku Srpsku, jer njom vraćamo iz zaborava lik i djelo sveštenika Dimitrija Markovića, koji je, po mom mišljenju, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Bijeljine, ali i ukupnog srpskog naroda u BiH, posebno u periodu 19. vijeka kada je srpski narod vodio veliku bitku za oslobođenje od turske vlasti. Prota Dimitrije je dao ogroman lični doprinos srpskom nacionalnom pokretu za oslobođenje od tuđinske vlasti. Služio je 52 godine u bijeljinskoj parohiji i bio je narodni vođa Srba na području Semberije, Majevice i Podrinja u tom turbulentnom vremenu, koje je i odredilo njegovu ličnost - istakao je autor Saša Mirić.


 
Jedan od recenzenata knjige je bio prof. dr Drago Vuković koji smatra  da je „Prota Dimitrije bijeljinski“ ozbiljno naučno djelo iz oblasti istorije, što odgovara Mirićevom dosadašnjem radu i stručnom opredjeljenju.
 
- Promovišemo značajnu knjigu autora nemirnog duha. U knjizi se radi o proti Dimitriju Markoviću, ali njena specifičnost je da, kroz njegovu ličnost, više govori o prilikama i neprilikama u borbi za opstanak i slobodu srpskog naroda u našem kraju - dodao je prof. Vuković.