Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Saopštenje Civilne zaštite - stanje vodostaja 20.03.2018.

U prethodna 24 časa na području Grada Bijeljina došlo je do znatnog porasta vodostaja rijeke Drine i rijeke Save.

Vodostaj rijeke Drine jutros u 6,00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je +376 cm i za prethodna 24 časa porastao je za 38 cm sa trendom daljeg rasta. Protok rijeke Drine na HE Zvornik u 6,00 časova iznosio je 1.586 m³/s.

Vodostaj rijeke Save je takođe u znatnom porastu – za prethodna 24 časa porastao je za 48 cm i jutros u 6,00 časova na vodomjernoj stanici u Rači iznosio je +686 cm odnosno 36 cm iznad kote redovne odbrane od poplava.

Direktor JU „Vode Srpske“ danas je donio Rješenje o proglašenju redovne odbrane od poplava za poplavno područje Semberije u sektorima I, II  i III.

Usled navedenog porasta vodostaja rijeke Save došlo je do daljeg izlivanja ove rijeke u priobalnim nebranjenim područjima - u mjesnoj zajedici Novi zaplavljeno je oko 300 ha poljoprivrednog i zemljišta pod šumom.

Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca takođe imaju tendenciju manjeg  porasta.

S obzirom na najavljene padavine narednih dana, upozorava se stanovništvo u naseljima koja gravitiraju navedenim riječnim vodotocima na maksimalnu budnost i pripravnost i da blagovremeno preduzme preventivne mjere zaštite materijalnih dobara.

U skladu sa donesenim Operativnim planom zaštite i spasavanja od poplava na području Grada Bijeljina u 2018. godini, potrebno je da svi subjekti zaštite i spasavanja u Gradu Bijeljina preduzmu utvrđene preventivne mjere i zadatke zaštite i spasavanja od poplava.

 

 

(Foto: infobijeljina.com)