Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Podrška njemačkog GIZ-a Kancelariji za nacionalne manjine i dijasporu


Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) donirala je danas računarsku opremu Kancelariji za nacionalne manjine i dijasporu u Bijeljini.


- Kancelarija za nacionalne manjine i dijasporu u Bijeljini, koja je prva u BiH, od otvaranja ima podršku Njemačke razvojne organizacije. Danas donirana oprema - laptop, štampač i skener, biće od velike koristi za naš dalji rad i hvala GIZ-u na podršci - naveo je službenik Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu Ljubiša Stanišić, dodajući da je nedavno Kancelarija za nacionalne manjine i dijasporu otvorena i u Živinicama, po ugledu na bijeljinski model.
On je podsjetio da se u Kancelariju svakodnevno javlja veliki broj korisnika:
- U Bijeljini su najbrojnije slovačka i romska nacionalna manjina, a najviše projekata je realizovano u oblasti stambenog zbrinjavanja Roma, a u planu je i revizija Akcionog plana zapošljavanja u Gradu Bijeljina u koju su uključeni i Romi. Takođe, u Kancelariji je odnedavno zaposlen i pripravnik romske nacionalnosti - istakao je Stanišić, dodajući da se Romima i Slovacima ove godine pomoglo u organizaciji raznih svečanosti, te da Gradska uprava obezbjeđuje užinu za svu romsku djecu koja pohađaju osnovnu školu. 
Koordinator regionalnog projekta „Socijalna prava za ranjive grupe“ Tatjana Junuzagić je navela da se ovaj projekat realizuje uz podršku njemačke Vlade i da je saradnja sa bijeljinskom Gradskom upravom na vrlo visokom nivou.
- Donirali smo opremu da bismo olakšali rad Kancelarije u Bijeljini u kojoj zaista ima mnogo posla, a očekujemo da će i drugi gradovi BiH po uzoru na ovaj otvoriti ovakve Kancelarije. Dobra tehnička oprema je potrebna da bi se mogle redovno ažurirati baze podataka i očekujemo da će poslužiti za ove namjene - navela je Junuzagićeva. Ona je podsjetila da se putem ovog projekta u Bijeljini realizuje i niz drugih aktivnosti, među kojima je i saradnja sa Udruženjem građana „Otaharin“.
- Otvoren je i dnevni centar za zbrinjavanje romske djece, a pored nedavno doniranog plastenika u planu je nabavka još jednog, s ciljem samozapošljavanja Roma - pojasnila je Junuzovićeva.