Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Larinih“ dvadeset godina borbe za bolji položaj žena



Svečanošću u Bijeljini čiji dio je bila i promocija knjige „Ženska društva u Semberiji između dva svjetska rata“ autora Tanje Lazić u Bijeljini je obilježeno 20 godina od osnivanja Fondacije „Lara“.
Direktor Fondacije Radmila Žigić navela je da je ovaj značajan jubilej obilježen brojnim aktivnostima, među kojima je i izložba „Larinih 20 godina“, koju je priredio stručni tim Muzeja Semberije.
- Večerašnja akademija je završna svečanost na kojoj promovišemo knjigu koja je naš poklon ženama Bijeljine i doprinos čuvanju kulturne baštine ovog grada - poručila je Žigićeva.
Ona je istakla da je rad organizacije svih proteklih godina bio zahtjevan, te da im je mnogo pomoglo što je Fondacija „Lara“ na samom početku dobila vlastite prostorije, gdje su nastale brojne ženske građanske inicijative.


- Mnogo smo radili tokom dvije decenije - realizovali više od 150 projekata, održali seminare u 50 škola, edukovali smo najmanje 5.000 srednjoškolaca o sprečavanju trgovine ljudima, kao i nasilju u porodici. Na godišnjem novou prihvatali smo najmanje 500 žena koje su na bilo koji način tražili zaštitu svojih prava - navela je Žigićeva.
Prema njenim riječima, proteklih 20 godina „Lara“ je pružila pomoć za najmanje 200 žena koje su bile žrtve trgovine ljudima, a više od 150 žena i djece prošlo je kroz Sigurnu kuću.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić čestitao je jubilej Fondaciji i istakao da mu je zadovoljstvo što Grad ima ovakvu Fondaciju.
- Fondacija pomaže osobama iz osjetljivih kategorija ukazujući im stručnu savjetodavnu i druge vrste pomoći, što je od izuzetne koristi za našu lokalnu zajednicu. U našem Gradu je, zahvaljujući „Lari“ otvorena i jedna od prvih sigurnih kuća u Srpskoj, gdje je veliki broj žena i djece dobio zaštitu od nasilja u porodici. Imamo odličnu saradnju sa ovom organizacijom i nadam se da će tako ostati i u budućnosti - naveo je, između ostalog, Mićić.