Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Održana peta "Noć istraživača"


U Bijeljini je proteklog vikenda održana manifestacija „Noć istraživača“ na kojoj su, petu godinu za redom, mladi istraživači sugrađanima otkrivali tajne nauke.


Ovaj mali sajam nauke, pod sloganom „Stvarajmo nove prilike“ organizovalo je Udruženje „Porodični krug“, a prostorije Centra za kulturu„Semberija“ su, kao i ranijih godina zauzeli timovi osnovnih i srednjih škola, fakulteta, vrtića, kao i javnih i privatnih ustanova koje se bave naukom. Učesnici su se, uz podršku mentora, na izloženim naučnim instalacijama ili praktičnim demonstracijama u malim laboratorijama na interaktivan i zabavan način se potrudili da približe nauku posjetiocima.
Gradska uprava je podržala „Noć istraživača“ a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Mićo Mićić, koji je čestitao organizatoru i mladim ljudima koji su učestvovali u projektu.
- Zbog vrijednih, maštovitih i pametnih ljudi, kakva je ova omladina ovdje, ovaj grad i zemlja mogu očekivati napredak. Nadam se da će vremenom rasti i podrška države nauci i naučnicima, a da će ljudi koji se bave naukom ostajati ovdje, gdje će imati dobre uslove za život i rad – istakao je gradonačelnik Mićić, obraćajući se učesnicima i posjetiocima noći posvećene nauci.
Ovi događaji imaju i takmičarski karakter. Žiri čine svi posjetioci i učesnici, a ovogodišnji žiri „Noći istraživača“ je prva tri mjesta dodijelio timovima Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, Gimnazije „Filip Višnjić“ i Srednje stručne škole Janja.
Evropska noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog poslednjeg petka u mjesecu septembru, pod pokroviteljstvom programa Evropske Unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju nauke i naučnih dostignuća na svakodnevni život. Ove noći se na jednom mjestu okupljaju istraživači i trude se da se kroz svojevrstan naučni šou na zabavan, interaktivan i uzbudljiv način magičan svijet nauke približi što većem broju građana različitih uzrasta i interesovanja.