Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ovog vikenda u Bijeljini manifestacija "Dani bundeve"


Poznati proizvođač i prerađivač bundeve iz Ljeljenče – preduzeće „Prirodno“ 29. i 30. septembra organizuje „Dane bundeve“ u hotelu „Drina“ gdje će, pored bundeve, biti predstavljena proizvodnja alternativnih poljoprivrednih kultura u Semberiji. Takođe, posjetioci će moći da degustiraju proizvode i tradicionalna jela koja su u velikoj mjeri zaboravljena.
Prvog dana, vrata „Drine“ za posjetioce mini festivala bundeve i druge zdrave hrane i pića biće otvorena od 11,00 do 18,00 časova, a drugog danaod 10,00 do 15,00 časova.
Osim degustiranja proizvoda posjetioci će imati priliku i da kupe heljdu, med, gljive, aroniju, lješnik, proizvode od bundeve, kao i sapune od prirodnih sastojaka, a specijalni gosti će biti proizvođači rakije iz Bogatića.
Kada je riječ o tradicionalnim i jelima od bundeve svi koji dođu imaće priliku da probaju kačamak, poparu, cicvaru, svadbarski kupus, kolače, čorbu, hljeb i sokove od bundeve.
Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo trgovine i turizma RS, Gradska uprava Grada Bijeljina i Međunarodna agencija „SWG“.
Takođe, u okviru ove manifestacije danas će na Poljoprivrednom fakultetu i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi profesori sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada održati predavanja o proizvodnji alternativnih kultura i uzgoju bundeve, a učenici Poljoprivredne i medicinske škole će izložiti svoje proizvode.
Vlasnici preduzeća „Prirodno“ su Milena i Niko Sijerić koji, umjesto klasične proizvodnje žitarica ili duvana, od 2010. godine na svom imanju na površini od šest hektara, proizvode nekoliko sorti bundeve, među kojima su i golica, hokaido i muskatna.
Oni su trenutno i najveći proizvođači bundeve u Republici Srpskoj i BiH.
Iz bundeve golice seme se vadi i suši, a od muskatne se proizvode zdravi sokovi, dok hokaido bundevu preporučuju kulinarima za pripremanje ukusne čorbe.
- Već osam godina bavimo se proizvodnjom bundeva i za sada postižemo odlične rezultate. Prvi put smo ove godine ostvarili i podsticaj Ministarstva poljoprivrede RS, a naš projekat je prepoznat i izabran između 27 projekata u BiH, od strane švedske razvojne agencije SIDA, kao inovativan u oblasti poljoprivrede - naveo je Niko Sijerić, ističući da za narednu sezonu planira da angažuje više kooperanata za proizvodnju bundeve u Semberiji.
Sijerići kažu da proizvodnja bundeve u ovim krajevima može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu, koja se podvodi pod zdravu hranu.
- Nabavili smo specijalnu mehanizaciju i opremu za proizvodnju i preradu bundeva. Ova biljka ne podnosi herbicide jer je veoma osjetljiva, a to je siguran znak da je zdrava, bez hemije. Zemljište se đubri stajnjakom, i ako je kiselo, mora se izvršiti kalcifikacija - pojasnila je Milena Sijerić.
Ova vrijedna porodica, osim kvalitetnih, zdravih sokova od bundeve, proizvodi i hladno cijeđeno ulje, koje ima ljekovita svojstva i koristi se u liječenju prostate i mnogobrojnih kožnih oboljenja.