Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Otvorena spomen-soba boraca poginulih u ratovima devedesetih godina

2018-06-28

Uoči praznika Vidovdana i Krsne slave Vojske Republike Srpske, u Bijeljini je svečano otvorena i osveštana spomen-soba u znak sjećanja i zahvalnosti borcima Semberije poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ratovima devedesetih godina 20. vijeka. U spomen-sobi su postavljene fotografije 961 poginulog borca Vojske Republike Srpske i Jugoslovenske narodne armije iz četrnaest jedinica u sastavu Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske i dvije ratne jedinice u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje su uglavnom bile popunjene vojnim obveznicima sa područja opštine, odnosno, Grada Bijeljina. Pored fotografija, u postavci spomen-sobe su ratne zastave jedinica, eksponati i dokumenti iz perioda Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović je istakao da je otvaranje spomen-sobe upriličeno povodom 25. godišnjice od osnivanja Boračke organizacije Republike Srpske.- Biće ovo uspomena i podsjećanje mlađim generacijama na Vojsku Republike Srpske i sve učesnike rata koji su se borili kako bi sačuvali Republiku Srpsku i omogućili opstanak srpskog naroda na našim prostorima – naglasio je Stevanović.Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da je spomen-soba izgrađena u centru Bijeljine kako bi se jasno poručilo kolika je važnost žrtve poginulih boraca i njihovog doprinosa za slobodu u kojoj danas živimo.- Ovo mjesto je spojeno sa Muzejom Semberije jer je Odbrambeno-otadžbinski rat važan dio naše istorije koji treba da ostane u kolektivnom sjećanju srpskog naroda. Pozivam sugrađane da ova spomen-soba ne bude posjećena samo povodom godišnjice osnivanja jedinica ili značajnih borbi, nego da bude mjesto okupljanja i odavanja pošte herojima borbe za slobodu – poručio je gradonačelnik Mićić i dodao da se lokalna zajednica izgradnjom spomen-sobe samo djelimično odužila poginulim borcima, a da briga o njihovim porodicama ostaje trajna obaveza gradskih i republičkih vlasti.

O ratnom putu Istočno-bosanskog korpusa govorio je ratni načelnik Štaba IBK general Budimir Gavrić, a spomen-sobu su otvorili gradonačelnik Mićić i Slađana Mališanović, kćerka Riste Stevanovića – prvog poginulog borca sa ovog prostora, nakon čega su sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske u prisustvu episkopa Fotija održali pomen poginulim borcima i osveštali ovaj memorijal.