Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sportom do socijalne inkluzije

2018-06-28

Kako bi na što bolji način obilježili kraj sezone, učesnici projekta „Sportom do socijalne inkluzije i obrazovanja“ i članovi projektnog tima Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ su i ove godine organizovali sportski događaj na stadionu FK „Sloga Junajted“.

- Kroz ovaj projekat koji je trajao dvije godine i koji je obuhvatio više od 80 djece iz socijalno ugroženih romskih i neromskih porodica, fudbal je prepoznat kao alat za inkluziju – djeca su razvijala socijalne vještine i učila o timskom radu, toleranciji, poštovanju, istrajnosti i komunikaciji – ističe izvršni direktor „Otaharina“ Dragan Joković.

Projekat „Sportom do socijalne inkluzije i obrazovanja“  finansirala je Vlada Njemačke i „Ker Njemačka-Luksemburg“ (Care Deutschland-Luxemburg), a „Otaharin“ ga je sprovodio uz stručnu podršku Sportskog univerziteta u Kelnu. Aktivnosti na projektu su započete u jesen 2016. godine, a djeca su, kao podršku odlasku u školu, imala stipendije od oko 30 evra mjesečno, kao i opremu za sport. Takođe bila su obavezna da redovno pohađaju školu i da postignu što bolji uspjeh, što je urodilo plodom – pored dobrih rezultata u školi, sve bolje vještine su pokazali i na sportskom terenu, ali nije izostao ni međusobni odnos uvažavanja i podrške – ukazuju u „Otaharinu“, dodajući da su u projekat bili uključeni i roditelji za koje su organizovane radionice na kojima je rađeno na podizanju svijesti o značaju obrazovanja djece.