Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Gradonačelnik Mićić o poplavama sa američkim diplomatom

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upoznao je na današnjem sastanku u Bijeljini šefa Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci Edvarda Galagera sa posljedicama katastrofalnih poplava i planovima Grada Bijeljina na otklanjanju šteta i zaštiti Semberije od ove elementarne nepogode.

- Gospodinu Galageru smo predstavili podatke o razmjerama štete, koja, računajući indirektnu štetu, iznosi deset godišnjih budžeta Grada. Bez pomoći sa strane, trebale bi nam godine da bar dostignemo stanje prije poplava. Zato Grad Bijeljina i Savez opština i gradova Republike Srpske pokušavaju da dogovore dobijanje dugoročnog kredita kod međunarodnih finansijskih ustanova za poplavljene lokalne zajednice sa grejs periodom od nekoliko godina. Skupština Grada je usvojila odluku o nekoliko vrsta mjera, od kojih su neke najhitnije djelimično preduzete, prije svega radovi na popravci probijenih nasipa. U toku su razgovori sa Ambasadom Turske oko njihovog učešća u projektu regulisanja toka rijeke Janje procijenjenom na oko 4,5 miliona konvertibilnih maraka za šta je u toku izrada dokumentacije. I Vlada Slovenije je najavila pomoć od 450.000 evra za izgradnju objekata za zaštitu urbanog područja Bijeljine, ali uslov za dobijanje tih sredstava je da isti toliki iznos obezbijede i „Vode Srpske“, istakao je Gradonačelnik, uz napomenu da najveći projekat koji bi trajno riješio problem opasnosti od plavljenja, treba da bude izgradnja nasipa duž čitavog toka rijeke Drine – od Glavičica do ušća u Savu.

Ako, uz pomoć donatora i Vlade Republike Srpske, u narednih nekoliko godina uspijemo da realizujemo ove projekte, ponovo ćemo moći da smatramo naše rijeke bogatstvom, a ne prijetnjom, zaključio je gradonačelnik Mićić.