Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Odgovorno trošenje donacija iz Evropske Unije

Bijeljinu je juče posjetila delegacija ambasadora i diplomata Španije, Rumunije, Švedske, Češke, Belgije, Mađarske, Hrvatske i Delegacije Evropske Unije u BiH kako bi se upoznala sa tokom projekata obnove posle poplava koji se finansiraju sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava, uz podršku Razvojnog fonda Ujedinjenih Nacija (UNDP). Pored razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o posljedicama poplava, toku obnove i planovima za zaštitu od poplava u budućnosti, evropske diplomate su posjetili osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini, „Dvorovi“ u Dvorovima i „Meša Selimović“ u Janji, Srednju stručnu školu u Janji i Dječji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini u kojima su oštećenja od poplava popravljena zahvaljujući sredstvima iz fondova EU. Takođe, ovom prilikom su uručeni finansijski grantovi za pet malih i srednjih preduzeća u ukupnom iznosu od 107.000 evra kao podrška EU oživljavanju privrednih aktivnosti u Gradu Bijeljina.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin je podsjetio da je EU, već u maju počela sa interventnom pomoći poplavljenim područjima, a da je Program EU za oporavak od poplava pokrenut u avgustu:- Za područje Grada Bijeljina Evropska Unija će izdvojiti oko tri miliona evra za obnovu kako bi se život što prije vratio u uobičajene tokove. Posebnu pažnju smo obratili na najugroženije kategorije stanovništva, pa su zato škole i vrtići bili jedan od prioriteta kada smo u avgustu počeli sa ovim projektom. Jako je važno da u lokalnim zajednicama imamo dobre partnere sa kojima možemo sarađivati na ostvarenju projekata, a Bijeljina je očigledno jedna od takvih lokalnih zajednica, s obzirom da smo vidjeli da se sredstva EU odgovorno koriste, a da završeni ili započeti projekti daju dobre rezultate.

Predstavljajući stanje u Gradu Bijeljina nakon majskih i avgustovskih poplava, gradonačelnik Mićić je istakao da je pomoć iz EU i zemalja članica bila dragocjena, kako u najkritičnijim danima, tako i u vrijeme obnove:- Ova pomoć je bila važan doprinos našim nastojanjima da sačuvamo ljudske živote, da prehranimo stanovništvo na poplavljenim područjima, ali nam dosta pomaže i u naporima da se život na područjima koja su bila poplavljena što više normalizuje. Uz podršku iz fondova EU uspjeli smo da do početka školske godine sve škole osposobimo za odvijanje nastave. Takođe, u Bijeljini će biti realizovan i projekat obnove dvije stotine porodičnih kuća sredstvima EU za koji se prijavilo 1.700 domaćinstava, što je još jedna potvrda koliko je ta pomoć značajna stanovnicima Grada Bijeljina, zaključio je gradonačelnik Mićić.Diplomate zemalja članica EU su takođe istakli da je, pored mjera za obnovu, mnogo važnije preduzeti mjere zaštite od poplava u budućnosti, kao i mjere za vraćanje radnih mjesta izgubljenih zbog poplava, odnosno, stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta i najavili su da će EU nastaviti da podržava BiH u ovim nastojanjima. U okviru Programa EU za oporavak od poplava, juče su dodijeljeni grantovi za pet malih i srednjih preduzeća koja su pretrpila štetu u poplavama – „Kiko“, „Rašević“, „Energo-term“, „Produkt“ i „Orto-dado“ koja su ispunila stroge uslove predviđene konkursom, između ostalih, i redovno izmirivanje poreza i isplata primanja zaposlenima.