Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mladen Ivanić u Bijeljini: Privredni oporavak prioritet

Ekonomske reforme su ključno pitanje za BiH, što je jasno rečeno i u Novoj evropskoj inicijativi koja po strani ostavlja neekonomske teme, poput pitanja Ustava ili pitanja nadležnosti, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prilikom današnje posjete Bijeljini i razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i Privrednim savjetom Grada Bijeljina:- BiH ulazi u period u kojem se očekuje formiranje Savjeta ministara i definisanje ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Najvažniji zadatak Savjeta ministara mora da bude oživljavanje privrede i rješavanje problema koje imaju domaći proizvođači i izvoznici. Institucije BiH nemaju velikih nadležnosti u oblasti tržišta ili subvencija, ali imaju značajne nadležnosti kad je riječ o spoljnoj trgovini i necarinskim ograničenjima uvoz i vrijeme je da te institucije počnu da koriste svoja ovlašćenja kako bi zaštitili domaće proizvođače. Jedna od mjera novog Savjeta ministara trebalo bi da bude uvođenje sistema reciprociteta u trgovini sa drugim državama, kao jedan od preduslova za zaštitu domaće proizvodnje, što je uobičajeno u drugim zemljama, izrazio je svoje očekivanje Mladen Ivanić.

Srpski član Predsjedništva BiH je dodao da međunarodne finansijske i donatorske ustanove imaju pozitivan stav o mogućnostima privrednog razvoja Grada Bijeljina, s obzirom na njegov dobar geografski položaj i raspoložive resurse, kao i uspješnu i odgovornu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata.Gradonačelnik Mićić je Mladena Ivanića upoznao sa realizacijom važnih projekata i mjerama koje lokalna uprava preduzima u cilju privlačenja investicija i stvaranja novih radnih mjesta:- Visoke ocjene koje smo dobili za realizaciju važnih projekata su važne za imidž našeg Grada kao lokalne zajednice u kojoj se donatorska i budžetska sredstva troše transparentno i namjenski. Pri kraju je izgradnja kanalizacionog sistema i prečistača otpadnih voda i to je primjer kako treba realizovati ostale projekte. Gasifikacija je trenutno u zastoju, ali očekujemo da, u saradnji sa Vladom Republike Srpske riješimo taj problem.

Kao sledeće velike infrastrukturne projekte koji se pripremaju, gradonačelnik Mićić je naveo toplifikaciju i korišćenje geotermalnih voda i otpada za proizvodnju energije:- Razvoj infrastrukture je važan preduslov za dolazak investora. S druge strane, zbog poplava koje smo pretrpjeli, prioriteti su nam takođe, oporavak privrede i poljoprivrede, poprava infrastrukture i izgradnja novih sistema za odbranu od poplava... To nećemo moći sami i zato očekujemo pomoć Savjeta ministara BiH, Vlade Republike Srpske i međunarodnih ustanova, zaključio je Gradonačelnik.U razgovoru sa Ivanićem, članovi Privrednog savjeta Grada Bijeljina su zatražili veću Savjeta ministara i Vlade Republike Srpske oživljavanju proizvodnje, pogotovo poljoprivrede, s obzirom da Semberija ima ogromne mogućnosti za proizvodnju hrane, ali i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Predsjednik Privrednog savjeta Đorđe Slavinjak je dodao da je likvidacija „Bobar banke“ u Semberiji izazvala niz negativnih posljedica:- Ugrožene su stotine i hiljade radnih mjesta. Nije više u pitanju samo „Bobar banka“i Kompanija „Bobar“, već je kompletan privredni ambijent Semberije ugrožen. Refleksije dešavanja sa „Bobar bankom“ će izazvati pad prihoda u budžetu, manju potrošnju, probleme u sektoru prerađivačke industrije i brojnim drugim djelatnostima, upozorio je Slavinjak i pozvao Agenciju za bankarstvo da preduzme sve moguće mjere u cilju ublažavanja posljedica likvidacije „Bobar banke“.

Nakon susreta sa raukovodstvom Grada i Privrednim savjetom, gospodin Ivanić i gradonačelnik Mićić su posjetili gradilište prečistača otpadnih voda u Obarskoj.