Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Obilježavanje „Tuzlanske kolone“

Obilježavanje 23. godišnjice stradanja pripadnika JNA u Tuzli biće održano 15. maja na Brčanskoj malt, i kao i na gradskom groblju u Pučilama, potvrdio je Velimir Dunjić predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja na jučerašnjem sastanku sa sa predstavnicima gradske Boračke organizacije, preživjelim učesnicima "Tuzlanske kolone" i predstavnicima Grada Bijeljina.

Prema programu obilježavanja, u 8.00 časova nakon okupljanja građana ispred Gradske uprave planirano je da se autobusima i kolonom vozila organizovano krene za Tuzlu. Šetnja Brčanskom maltom predviđena je za 10.00 časova, a polaganje vijenaca i vjerski pomen planirani su za 10:00 časova i 15 minuta, na mjestu gdje je 15. maja 1992. godine počinjen zločin.

Organizovani povratak u Bijeljinu predviđen je u 12:00 časova, gdje će na gradskom groblju Pučile biti služen parastos, položeni vijenci, a potom obraćanje zvaničnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona odobrilo je obilježavanje ovog događaja kada je prije 23 godine ubijeno 59, a  ranjeno 44 vojnika JNA. Dunjić je naglasio da MUP Tuzlanskog kantona nema informacije o eventualnim kontramitinzima, provokacijama i nekim neželjenim aktivnostima kojima bi bilo ugroženo dostojanstveno obilježavanje ovog događaja.

Gradska uprava Bijeljina je kao i predhodnih godina pružila neophodnu pomoć i podršku Ministarstvu boračko-invalidske zaštite za obilježavanje 15.maja i zajedno smo dogovorili sve detalje vezane za sam program, naglasio je Slaviša Savić, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.

Slavko Novaković, preživjeli učesnik "Tuzlanske kolone" istakao je da za zločin koji je počinjen 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli, pri mirnom povlačenju vojnika JNA, do danas niko nije odgovarao i izrazio očekivanje da će Apelacioni sud u Beogradu Iliji Jurišiću, naredbodavcu napada na kolonu, potvrditi kaznu od 12 godina koja mu je ranije izrečena.