Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Britanski i slovački ambasador u Bijeljini

U posjeti Gradu Bijeljina danas su boravili ambasadori Velike Britanije i Slovačke u BiH Edvard Ferguson i Jan Pšenica.

Uz podsjećanje da su Velika Britanija i Slovačka pružile dragocjenu pomoć prošle godine, odmah nakon izlivanja rijeka, ali i nakon povlačenja vode, gradonačelnik Mićić je ambasadore upoznao sa tokom oporavka od poplava, kao i sa planovima za ekonomski razvoj Bijeljine:

- Evropska Unija u najnovijim nastojanjima da podrži ekonomski oporavak BiH političke teme stavlja u drugi plan i vjerujem da je takav pristup dobar. Da bi se neka zajednica ubrzano razvijala mora da ima ekonomsku, političku i bezbjednosnu stabilnost, dobru zakonsku regulativu, ali i poslovni ambijent u lokalnim zajednicama koji privlači investicije. Na prva dva uslova Grad Bijeljina, kao lokalna zajednica, ima malo uticaja, jer je to u nadležnosti organa vlasti Republike Srpske i BiH ali je u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja u Bijeljini urađeno mnogo – kroz uređenje industrijskih zona, projekat GOLD, aktivnosti na promociji privrednih potencijala, istakao je gradonačelnik tokom razgovora sa ambasadorima.

Britanski ambasador je napomenuo da su vatrogasci iz ove zemlje tokom poplava učestvovali u akcijama spasavanja i neposrednog otklanjanja šteta u Bijeljini, kao i da je Velika Britanija učestvovala u finansiranju obnove školskih objekata u okviru projekta Evropske Unije i UNDP-a. Takođe, ambasador Ferguson je pohvalio napore Gradske uprave usmjerene na ekonomski oporavak, ocijenivši da je takvo usmjerenje u skladu sa strategijom EU u oblasti socijalnih i ekonomskih reformi. Govoreći o slovačkim iskustvima u evrointegracijama, ambasador Slovačke je naglasio da je za ovaj proces presudno da se reforme odmah pokrenu i da ne treba očekivati da neko drugi radi na tome više od samih država koje teže članstvu u EU.

Pored razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, ambasadori su učestvovali na tribini NATO-a o reformi odbrambenog sektora BiH u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a posjetili su i osnovnu i srednju školu u Janji obnovljenu uz finansijsku podršku iz fondova Evropske Unije.